Izraelski premijer Benjamin Netanyahu izjavio je u nedjelju da budućnost Izraela zavisi od nastavka rata u Pojasu Gaze.

"Posvećeni smo apsolutnoj pobjedi i ne želimo, niti možemo sebi priuštiti, da napustimo arenu, jer od toga zavisi budućnost države i nemamo izbora nego da to učinimo", poručio je Netanyahu.

Kako je saopšteno iz njegove kancelarije dodao je da su posvećeni oslobađanju talaca iz Gaze na različite načine, ali da neće ulaziti u detalje.

Ministar izraelskog ratnog kabineta Benny Gantz u nedjelju naveče podnio je ostavku u vanrednoj vladi jedinstva koju predvodi Netanyahu.

Gantz je pozvao Netanyahua da održi prijevremene izbore što prije.

Prošlog mjeseca, Gantz, koji se pridružio Vladi 7. oktobra, odredio je 8. jun kao rok za Netanyahua da izradi poslijeratni plan za Gazu ili će napustiti koaliciju.

Izraelski mediji objavili su da je nakon Gantzove ostavke, posmatrač ratnog kabineta Gadi Eisenkot najavio ostavku u vanrednoj vladi.

U subotu je izraelska vojska oslobodila četiri taoca tokom vojne operacije u izbjegličkom kampu Nuseirat u centralnom Pojasu Gaze.

Najmanje 274 Palestinca su ubijena, a oko 700 povrijeđeno u smrtonosnom izraelskom napadu u Nuseiratu.

Izrael nastavlja brutalnu ofanzivu na Pojas Gaze uprkos rezoluciji Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija kojom se zahtijeva hitan prekid vatre.