Kosovski premijer Albin Kurti iznio je tri uslova za sastanak sa srbijanskim predsjednikom Aleksandrom Vučićem, koji nisu ispunjeni.

Kurti je tražio potpisivanje sporazuma, povlačenje Brnabićkinog pisma i predaju Radojičića.

Kabinet premijera prenosi premijerov govor u cijelosti: Imali smo nekoliko bilateralnih sastanaka danas u Bruxellesu, nismo imali trilateralni sastanak. Vlada Republike Kosovo izrazila je svoj jasan, odlučan stav o provedbi Osnovnog sporazuma koji je dogovoren 27. februara prošle godine, a zatim je praćen Aneksom provedbe koji je sastavni dio od 18. marta godine provedene u Ohridu. Smatramo da su Temeljni sporazum i Provedbeni aneks istaknuto postignuće u vanjskoj politici Republike Kosovo za dobrosusjedske odnose s našim sjevernim susjedom, s barem de facto priznanjem u centru.


Na pitanje novinara zašto je propao trojni sastanak, jer je Borrell rekao da je on kriv što se nije sastao s predsjednikom Vučićem, Kurti kaže:


-Zadnji put smo imali trilateralni sastanak 14. septembra prošle godine, odnosno deset dana prije terorističkog napada u Banjskoj i Zvečanu, i od tada nismo imali trilateralni sastanak. Od tada se puno toga dogodilo. Dogodila se Banjska, ali dogodilo se i pismo povlačenja iz Temeljnog ugovora, koje je bivša premijerka Srbije Brnabić potpisala. Kao što je sam rekao visoki predstavnik za vanjsku politiku i sigurnost i potpredsjednik Europske komisije Josep Borrell, tražio sam jamstva dobre vjere i dobre volje koja omogućuju provedbu sporazuma. Nema provedbe dogovora bez dobre vjere i dobre volje, a one dolaze kroz tri jamstva koja sam istaknuo. Prvi je potpisivanje Temeljnog ugovora, samo potpisivanje Temeljnog ugovora donosi pravnu sigurnost, s jedne strane pravnu, a poništava prijašnja kršenja.

Premijer Kosova šokirao novinare: Terorista Radojičić mora biti izručen Kosovu


Drugo jamstvo je povlačenje pisma bivše premijerke Srbije Brnabić, jer nam u tom pismu kaže da se ne prihvaćaju neovisnost Kosova, stolicu u UN-u i teritorijalni integritet. Što znače provoditi dogovore ili pokušavati normalizirati odnose kada kažu da neovisnost, stolicu u UN-u i teritorijalni integritet druga strana neće poštivati. U međuvremenu, treće jamstvo koje sam tražio je predaja glavnog kriminalca Millana Radojičića i njegove terorističke bande kosovskim vlastima. Ne možemo oživjeti ubijenog policijskog narednika Afrima Bunjakua, ali Srbija nam mora predati Milana Radojičića. Zato smo danas imali bilateralne susrete, bez trilaterale. U svakom slučaju početkom jula bit će rasprava glavnih pregovarača, ali mi bez dobre volje i dobre vjere nećemo moći praktično provesti Sporazum za koji smo jako zainteresirani, a za koji mi vjerujemo da prolaze kroz ove tri stvari: potpisivanje Osnovnog sporazuma, povlačenje pisma i predaja Radojičića.

Vjerujem da Milan Radojičić mora biti predan kosovskim vlastima, inače se u regiji neće dogoditi normalizacija odnosa, mir u regiji. Radi se o kršenju članka 2. i članka 3. Temeljnog ugovora, stoga ne vidimo alternative, kompromise ili ustupke vladavini prava i pravdi.

Temeljni ugovor je napadnut i danas smo ga odbranili. Temeljni ugovor je na udaru nepotpisivanja, na udaru je Brnabićkinog pisma i na udaru je slobode Radojičića, koji inače nastavlja vježbe i obuku za nove napade u Srbiji. Dakle, za normalizaciju odnosa rekli smo da su ta tri jamstva nužna. Dakle, idemo razgovarati o sljedećem redoslijedu, ali za provedbu je potrebno poštovanje, potrebna je zaštita Temeljnog ugovora, za što sam siguran da će se postići upravo ovim što smo danas rekli i na čemu također zahvaljujem gosp. Josep Borell, koji je vrlo adekvatno pobrojao ono što smo mu rekli, jasno ih je citirao, ali mi to ne bismo nazvali uvjetima, nego jamstvima dobre volje i dobre vjere, kazao je Kurti.