Šestero pacijenata hospitaliziranih u KBC-u Zagreb, na lokaciji Rebro, zarazilo se legionelom od aprila do sada, potvrđeno je iz KBC-a, a od posljedica bolesti umrle su tri osobe.

Zaraženih je još troje, a iz bolnice kažu da su na vrijeme obavijestili HZJZ i poduzeli sve mjere.

RTL je razgovarao s Milivojem Novakom, pomoćnikom direktora bolnice.

“Mi nismo šutjeli. Prvi slučaj je bio koncem travnja i od tada smo izvijestili HZJZ i poduzete su sve mjere. Zašto je danas dignuta takva buka?! Moram naglasiti da nema nikakve panike, nema nikakvog posebnog straha, a danas se pročulo samo zato što smo mi danas krenuli u postupak pasterizacije vodovodnog sustava”, tvrdi Novak.

Na pitanje zašto s tim nisu krenuli odmah u aprilu, kaže da to nije bilo potrebno.

“Sukladno uputama jer na jednog bolesnika to nije bilo potrebno. Nama je trebalo vremena dogovoriti se i provjeriti vodu jer voda je jedan od mogućih izvora zaraze. Kad smo dobili pozitivan nalaz pasterizacije, pasterizirali smo te velike spremnike”, rekao je i dodao da se nalaz vode čeka 10 do 12 dana.

“Ne može se prije napraviti. Nisu oni krivi. Nalaz brisa kod bolesnika je gotov za par sati. To su molekularne metode PCR-a koje mi srećom imamo”, dodao je.

Ministar Vili Beroš rekao je ranije da nije bio obaviješten već da je za slučajeve saznao iz medija.

“Nismo mislili da je neophodno obavještavat ministra jer nema razloga za paniku”. O tome gdje su se pacijenti zarazili, Novak kaže: “Legionela je bakterija koja se nalazi svugdje, u svakoj vodi. Jesu li je dobili ovdje? Ne znam, nisam siguran. Mi smo dobili pozitivan nalaz vode. U ovom trenutku se ovdje nalazi 1200 bolesnika. U ovom periodu je nekoliko desetaka tisuća bolesnika prošlo kroz bolnicu od kojih je većina imunokompromitirana. Da je uzrok bila voda vjerojatno ih ne bi bilo šest nego nekoliko desetaka ili stotina.”

Na pitanje o sigurnosti pacijenata koji su u bolnici Novak kaže da je on upravo prije razgovora popio nekoliko čaša vode.

“Ja sam sad popio par čaša iz vodovodnog sistema. Pacijenti nisu ugroženi posebno jer smo poduzeli i dodatne mjere pasterizacije”,rekao je i dodao da imaju filtere na pipama i slavinama koji dodatno sprječavaju da se pacijenti zaraze.

“Pacijenti su u bolnici apsolutno sigurni. Mogu se zaraziti doma”.

Novak kaže da odgovornost nije na bolnici.

“Ne. Mi smo postupili po svim zadanim procedurama i propisima. Bolnica tu ne može ništa. U našoj bolnici zadnji slučaj zaraze je bio prije desetak dana”, zaključio je.