Jerry West, inspiracija za NBA logo, umro je u svom domu u 86. godini, objavili su u srijedu Los Angeles Clippersi.


Jedan od najuspješnijih saradnika u košarci, West je bio glavna komponenta sporta tokom osam decenija, osvojivši devet šampionata kao igrač, skaut, trener, izvršni direktor i konsultant.


Bio je arhitekta 10 titula Los Angeles Lakersa 1980-ih i 2000-ih i savjetnik Golden State Warriorsa .


Mnogo prije nego što se West etablirao kao vjerovatno najveći generalni menadžer u historiji NBA, bio je među prvim superzvijezdama lige. Legenda srednjoškolske i fakultetske košarke Zapadne Virginie i kapiten muške olimpijske reprezentacije SAD 1960., West je učestvovao na All-Star utakmici svake sezone 14-godišnje karijere ukrašene 12 All-NBA selekcija i pet All-Defensive. nastupa, sve za Lakerse.

Osvojio je jednu titulu u devet puta u NBA finale, srceparajuće izgubivši šest serija titula od Boston Seltiksa Billa Russela , a West's Finals MVP nagrada 1969. ostaje jedini put kada je ta čast dodijeljena članu tima koji je izgubio. U prosjeku je postizao 37,9 poena po utakmici u sedam poraza od Celtica.

-Pretrpio je poraz teže od bilo kojeg igrača koje sam ikada poznavao - jednom je rekao legendarni Lakersov emiter Chick Hearn o Westu. “Sjedio bi sam i zurio u prazno. Gubitak mu je upravo izvukao utrobu.”

Vrhunski bek za golove i nemilosrdni takmičar, West je bio smrtonosni šuter prije pojave linije za 3 poena, a njegov najpoznatiji udarac došao je u obliku zujalice od 60 stopa koja je 3. utakmicu finala 1970. poslala u produžetke protiv New York Knicks . Pridružio se Chamberlainu i Oscaru Robertsonu kao prvi strijelac lige sa 25.000 poena. West je u svojoj karijeri u prosjeku postizao 27 poena, 6,7 poena i 5,8 skokova.

Pokojni Hot Rod Hundley je jednom opisao svog kolegu iz West Virginiana i Lakersa kao "najvećeg takmičara kojeg sam ikada vidio. Nije me briga šta igrate, on želi da pobijedi. Njegov nadimak je bio 'Mr. Clutch', i dobro je nosio taj nadimak, jer svaki put kada bismo bili u toj situaciji, bum, on bi napravio taj udarac."

Westova težnja za savršenstvom dovela ga je do neviđenog uspjeha kao donosioca odluka u NBA predstavništvima, dvaput je osvojio nagradu za izvršnog direktora godine. Prvo kao skaut, a zatim kao GM, pomogao je u izgradnji petostrukog šampiona "Showtime" Lakersa iz 1980-ih. Prije nego što je napustio Lakerse 2000. godine, West je potpisao ugovor sa Shaquilleom O'Nealom i mijenjao prava na draftu Kobea Bryanta , postavljajući temelje za još pet titula od 2000-10, piše Yahoo sports.

West je proveo pet sezona vodeći Memphis Grizzliese prije nego što se 2007. godine povukao kao šuter sa punim radnim vremenom u dobi od 69 godina. Pridružio se Golden State Warriorsima kao član izvršnog odbora 2011. godine, slavno se suprotstavljajući potencijalnoj zamjeni Klaya 2014 . Thompson za Kevina Lovea i regrutovanje Kevina Duranta u vansezoni 2016. West je napustio Warriorse nakon drugog od njihova četiri prvenstva 2017. i pridružio se LA Clippersima u istom svojstvu, doprinoseći regrutovanju Kawhija Leonarda i zamjeni za Paula Georgea u julu 2019. godine.

West je također odlikovan Predsjedničkom medaljom slobode 2019.

Westov lični život nije bio toliko šarmantan kao njegova košarkaška karijera. Sin električara iz rudnika uglja u Zapadnoj Virigniji, izdržao je teško djetinjstvo proganjano smrću njegovog starijeg brata u Korejskom ratu 1951. godine. West je bio zagovornik mentalnog zdravlja u svojim kasnijim godinama, dijeleći svoju doživotnu borbu s depresijom u najprodavanijim memoarima New York Timesa iz 2011. pod naslovom "West by West: My Charmed, Tormented Life".

-Najveća čast koju čovjek može imati je poštovanje i prijateljstvo svojih vršnjaka. Imaš to više od bilo kog čovjeka kojeg poznajem - rekao je Russell publici na Forumu u "Jerry West Night" 1972. "Jerry, ti si u svakom U smislu riječi, zaista sam šampion, kada bih mogao ispuniti jednu želju, to bi bilo da uvijek budeš sretan."

Jedno od petoro Westove djece, Jerry, trenutno je profesionalni skaut za Detroit Pistonse .