Dok traje ljetna pauza i dok su fudbaleri na odmoru od klupskih obaveza, pravi haos vlada u francuskom fudbalu, tačnije tamošnjoj Ligi 1 prijeti prava katastrofa.

Kako je danas javio francuski RMCSport, Liga 1 još uvijek nije sklopila ugovor s nekom od TV kuća koje bi naredne sezone prenosile utakmice elitnog ranga fudbala u Francuskoj, što je gorući problem, a ugovor s kućom Canal+ je istekao.

-U teškom smo trenutku. Pregovori o TV pravima uvijek su delikatni, a jasno možemo vidjeti poteškoće. Situacija je izuzetno tijesna i mora se riješiti u nadolazećim danima ili sedmicama kako bi se našim profesionalnim klubovima omogućilo da imaju neophodan prihod iz tog segmenta. Njihova budućnost mora biti osigurana - rekao je Philippe Diallo, predsjednik Fudbalskog saveza Francuske.

Trenutno u FS Francuske razmišljaju o opciji da pokrenu vlastiti kanal pod nazivom Liga 1 na kojem će za 25 eura fanovima ustupiti mogućnost da gledaju utakmice elitnog ranga tamošnjeg nogometa.

Dok u krovnoj fudbalskoj kući pokušavaju riješiti ovaj gorući problem i naći kupca TV prava za narednih pet sezona, klubovi podižu glas i žale se zbog novonastale situacije.

Kako su rekli iz Auxerrea, novog člana Lige 1, oni još uvijek ne mogu potpisati niti jedan ugovor s nekim od nogometaša jer ne mogu isplatiti sredstava. Razlog je upravo manjak sredstava u budžetu koja dolaze od prodaje TV prava.