Pripreme za lokalne izbore još traju. CIK je zaprimio 122 prijave političkih stranaka od kojih je 117 ovjereno, a zaprimljeno je i 238 prijava za ovjeru nezavisnih kandidata od kojih je ovjereno 146. Zasigurno se broj subjekata smanjuje. 2020. godine ih je bilo preko 500. Zvanična kampanja nije počela, tako da su nakon prijava pojedini i kažnjeni.

Podsjetili su iz CIK-a i da danas počinje proces podnošenja kandidatskih listi koji će trajati do 8. jula do 16 sati. Pojedine stranke su već kažnjene.

CIK je jučer kaznio stranku Narod i pravda s 3 hiljade maraka, a navedeno je da je počeo proces protiv stranke Snaga naroda. Podnošenje prijava se obavlja putem portala e-izbori. Iz CIK-a naglašavaju da mediji i ove godine imaju i teret nošenja s preuranjenom kampanjom. Nakon slučaja SDS-a koji je zbog blokiranog računa morao promijeniti naziv stranke isto je traženo i od Srpske radikalne stranke dr. Vojislav Šešelj.

Iz CIK-a pozivaju stanovništvo da provjeri dokumente koji se mogu koristiti prilikom glasanja, jer je ogroman broj onih koji nemaju nijedan važeći dokument.

Već su u toku i obuke za glasače izvan BiH koje vrše članovi CIK-a. Kada je riječ o samom štampanju glasačkih listića, postupak još traje, a glasački listići bi već polovinom augusta trebali biti isporučeni za birače izvan Bosne i Hercegovine, a do kraja istog mjeseca i za ostatak BiH. A u vezi s novinom na ovogodišnjim izborima koja se odnosi na zabranu kandidatima koji su presuđeni, iz CIK-a tvrde kako još nisu dostavljeni podaci o osuđenima za ratne zločine pred domaćim i međunarodnim sudovima, a kako je najavljen proces dostavljanja kandidatskih listi, ukoliko im se dodijeli mandat, nakon provjera će biti oduzet.

(A.Husnić)