Gradski odbor SDS Banja Luka odlučio je da podrži kandidaturu Jelene Trivić, predsjednice Narodnog fronta, za gradonačelnicu Banje Luke na lokalnim izborima u oktobru.

GO SDS BL je ovu odluku donio u potpuno demokratskoj atmosferi - tajnim glasanjem članovi Gradskog odbora mogli su da se odluče između Jelene Trivić i Draška Stanivukovića.

- Optimističan sam, vjerujem u to iz razgovora svih da će saradnje biti i u budućnosti i da se kao gradonačelnik mogu osloniti i na kapacitete PDP-a, ali i SDS-a – do sada je vrijeme tako pokazalo - smatra Draško Stanivuković, predsjednik Gradskog odbora PDP-a Banja Luka.

Trivić je u ovom slučaju odnijela pobjedu, a Stanivuković je poražen, iako je dugo lobirao među članstvom SDS-a u Banjoj Luci da mu daju podršku.

Prije toga, Gradski odbor SDS Banja Luka odlučio je, takođe tajnim glasanjem, da SDS u Banjoj Luci ne ide sa svojim kandidatom.

Željko Raljić, predsjednik Gradskog odbora Banja Luka, odlučio je obje odluke staviti na tajno glasanje.

No, čini se da je ovakav potez SDS-a mogao biti još jedan udarac za stranku na lokalnom nivou.

Problema na pretek: SDS donio odluku koja je razočarala Stanivukovića

Naime, pod novim imenom, "SDS - volja naroda“, najveća opoziciona stranka u RS-u izaći će na lokalne izbore u oktobru. S novim imenom nadaju se i novim biračima koji će im ukazati povjerenje. Konačna odluka o podržavanju kandidata opozicije i odustanu od vlastitog kandidata, prijeti da izazove nove turbulencije u banjalučkom ogranku stranke.

Do problema s CIK-om, SDS je zastupao tezu da kao najjača opoziciona stranka mora imati svog kandidata za gradonačelnika Banjaluke. To bi i bilo „najelegantnije“ rješenje kojim bi izbjegli svrstavanje na jednu ili drugu stranu, kaže politička analitičarka Tanja Topić.

- Svaka druga podrška ili opredjeljivanje za jednog ili drugog kandidata sasvim sigurno će im donijeti određene probleme - smatra ona.

A problema SDS ima na pretek, jer plaćaju cijenu prethodnog nedjelovanja, što će ih koštati jednog dijela glasača kod kojih to neće biti blagonaklono prihvaćeno i koji promjenu imena stranke tumače kao jednu vrstu odricanja od identiteta koji se vezuje za njih.