Doktor Yuriy Gaborets podijelio je savjete kako izliječiti hrkanje i poboljšati san.

Ovaj problem ne samo da ometa odmor, već i opterećuje srce pa zato ignoriranje hrkanja nije preporučljivo, navodi Gaborets.

“Ako postoji apneja, potrebno je hitno liječenje”, istaknuo je doktor, ističući bitne faze borbe protiv hrkanja.

Prvi korak je eliminirati sve što može izazvati hrkanje. Doktor savjetuje suzdržavanje od alkohola, tableta za spavanje i sedativa. Osim toga, izbjegavajte obilne i kasne večere. Ako postoji višak kilograma, potrebno ga je skinuti, ističe Gaborets.

Drugi korak je vježbanje pluća. Prema doktoru, pjevanje prije spavanja može biti od pomoći. Ako živite u privatnoj kući, predlaže sviranje puhačkih instrumenata.

Treći korak je grgljanje. Da biste izbjegli hrkanje, možete ispirati grlo prije spavanja.

Četvrti korak je promjena jastuka. doktor predlaže odabir ortopedskog jastuka za “ispravnu potporu glavi”.

Peti korak je praćenje hrkanja. Možete instalirati posebne mobilne aplikacije koje analiziraju vaše disanje tokom spavanja. Kada počnete hrkati, telefon će početi "emitirati visoke zvukove", objašnjava Gaborets.

Šesti korak je savjetovanje s doktorima. Vrijedi konsultovati otorinolaringologa koji vam može pomoći utvrditi imate li nosne polipe ili devijaciju septuma. Endokrinolog može utvrditi imate li hipotireozu (probleme sa štitnjačom i hormonima).

Sedmi korak je kupnja posebnih dodataka za spavanje. doktor objašnjava da maska koja pomaže pri disanju noću može pomoći u borbi protiv hrkanja.

Osmi korak je razmatranje operacije. Posavjetujte se sa stručnjacima. Možda bi "uvulopalatofaringoplastika", hirurški zahvat koji koristi laser, mogla pomoći.

"Liječenje hrkanja bitno je i za vas i za vašu porodicu, kako bi se i oni mogli pravilno odmoriti. Hrkanje ne bi trebalo opterećivati vaše srce noću", naglašava Gaborets, a piše Novi List.