Procjena američke obavještajne službe CIA-e koja je ove sedmice kružila među američkim dužnosnicima zaključila je da izraelski premijer Benjamin Netanyahu vjerovatno procjenjuje da se može izvući bez definiranja poslijeratnog plana - iako je Bidenova administracija izvršila pritisak na njega da prekine sukob u Gazi, piše CNN.

Netanyahu "vjerovatno vjeruje da može zadržati podršku svojih šefova sigurnosti i spriječiti prebjege" desnog krila svoje koalicije raspravljajući o budućnosti Gaze u "nejasnim terminima", stoji u izvještaju od 3. juna, koje je pregledao CNN.

Procjena — koja nije prethodno objavljena — predstavlja jednu od najnovijih obavještajnih procjena o Netanyahuovom načinu razmišljanja koja je kružila među višim američkim dužnosnicima, prema izvoru upoznatom s internim izvještavanjem.

Dolazi usred jasne promjene u tome kako Bidenova administracija gleda na Izrael: manje kao na partnera od povjerenja, a više kao na nepredvidivu stranu vladu koju treba analizirati i razumjeti.

CIA je odbila komentirati ovaj izvještaj.

Procjena naglašava kako izraelski čelnik prkosi pritiscima članova vlastite vlade i Bidenove administracije da definira "krajnje stanje" za Gazu i upozorava da je ono što je Netanyahu javno rekao vjerovatno istina: da će se ozbiljno angažirati samo na poslijeratnom problema nakon susreta s "onim što on vidi kao ključna sigurnosna mjerila, što može potrajati mjesecima."

Prema procjeni, ta mjerila uključuju dovršetak "velikih vojnih operacija" - nešto što su analitičari rekli da je namjerno nejasno - kao i eliminaciju vojnog komandanta Hamasa Mohammeda Deifa.

Deif je komandant brigada Qassam i vjeruje se da je, kao viši zapovjednik vojnog krila Hamasa, bio duboko upleten u planiranje napada u Izraelu 7. oktobra 2023.

Izrael je pokušao gađati Deifa više puta u prošlosti, a iako je bio povrijeđen, vjeruje se da je još uvijek živ.

Izvještaj je u skladu s onim što su CNN i drugi izvijestili u danima otkako je predsjednik Joe Biden u petak najavio prijedlog trostrukog mirovnog sporazuma.

Dolazi to u trenutku kada se visoki dužnosnici Bidenove administracije, uključujući direktora CIA-e Billa Burnsa, sastaju s ključnim posrednicima između Izraela i Hamasa u posebno napetom trenutku pregovora.

Burns je bio glavni američki pregovarač o mogućem sporazumu.

SAD je javno okarakterizirao dogovor kao izraelski prijedlog i rekao da čeka da Hamas odobri uvjete. Ali Izrael je u najboljem slučaju bio mlak po pitanju prijedloga. Privatno, dužnosnici su dugo bili jasni oko toga koliko je teško natjerati obje strane da postignu dogovor.

Odnos između Bidena i Netanyahua - svjetskog vođe za kojeg je jednom tvrdio da ga "voli" - sve je više napet kako se broj civilnih žrtava u Gazi povećao kao rezultat izraelske kampanje bombardiranja. Biden i drugi američki dužnosnici postali su sve kritičniji prema Netanyahuu u javnosti.

Iako je administracija u početku bila jako oklijevala raspravljati o izraelskoj politici u javnosti, dužnosnici su se posljednjih sedmica i mjeseci približili iskrenim procjenama Netanyahuovih motiva.

“Postoji svaki razlog da ljudi izvuku zaključak” da Netanyanhu produžava rat za svoju političku korist, rekao je Biden u ovotjednom intervjuu za časopis TIME.

U jednom ranom i oštrom trenutku u martu, američka obavještajna zajednica javno je rekla da procjenjuje da je Netanyahuova "sposobnost za život kao vođe" "ugrožena", ukazujući na javno nepovjerenje u premijerovu sposobnost da vlada i predviđajući "velike prosvjede koji će zahtijevati njegovu ostavku i novi izbori.”

Netanyahu se suočava s domaćim obračunom zbog vojnih i obavještajnih neuspjeha koji su doveli do Hamasova razornog napada na južni Izrael 7. oktobra. Također se suočava s dubokim podjelama unutar vlastite vlade. Čak i usred snažnog Bidenovog pritiska da okonča rat, on se suočava s jednako oštrim pritiskom desničarskih dužnosnika u svojoj krhkoj vladajućoj koaliciji da se nastavi boriti.

Procjena CIA-e naglašava da unutar Izraela ne postoji konsenzus o poslijeratnom planu za Gazu, što ukazuje na različita stajališta svakog ministra o poslijeratnom upravljanju, sigurnosti i obnovi.

Na primjer, Netanyahu je prikazan uz reklamni tekst u kojem se navodi da "preferira koaliciju umjerenih arapskih država za upravljanje teritorijem uz eventualno sudjelovanje" drugih čelnika.

Drugi izraelski čelnici prikazani su kao različiti pogledi na buduću vladavinu koji su dijametralno suprotni onima koji se pripisuju Netanyahuu.

Sve u svemu, procjena ilustrira kako je izraelska koalicijska vlada i dalje duboko podijeljena oko nekoliko kritičnih poslijeratnih pitanja – podupirući CIA-in širi zaključak da bi nedostatak jedinstva među Netanyahuovim političkim suparnicima mogao omogućiti njegovo kontinuirano prkošenje svakom pritisku da definira plan za Gazu nakon što sukob završava.

"Moje glavno neslaganje s Netanyahuom je što će se dogoditi nakon završetka Gaze?" Biden je rekao za TIME. “Na što se vraća? Vraćaju li se izraelske snage?"