Počelo je glasanje za novi petogodišnji mandat Evropskog parlamenta u kojem učestvuju državljani 27 zemalja članica Evropske Unije.

O načinima izbora, broju zastupnika, važnosti i smjeru u kojem bi se novi saziv Evropskog parlamenta mogao kretati i kakve bi to moglo imati posljedice po politiku proširenja, evropsku, regionalnu, ali i svjetsku politiku razgovarali smo sa Farisom Kočanom, profesorom na Fakultetu političkih nauka u Ljubljani.

- Čini se da neće biti previše različit sastav u odnosu na ovaj sadašnji. Procjene su da bi jedna petina Parlamenta mogla otići udesno, konzervativci će dobiti na jačini i izgleda da će Evropska narodna stranka (EPP) i dalje ostati najjača politička grupacija u Evropskom parlamentu, te će uz socijdemokrate i liberalne vjerovatno nastaviti kontinuitet u komisiji - procjenjuje profesor Kočan za Hayat ishod glasanja za novi saziv Evropskog parlamenta.
Pojasnio je ulogu i važnost Parlamenta EU.

- Evropski parlament je jedina legitimna institucija na razini Evropske unije i u tom smislu je jako bitan jer u komunikaciji sa Vijećem i komisijom definira put i smjer kretanja Evropske unije. U smislu ishoda glasanja bili smo svjedoci nekoliko kriza, pa su ove procjene o rastu desnih stranaka pomalo i očekivane. Treba se sjetiti i COVID krize, inflacije, rata u Ukrajini, sada rata u Gazi, pa postoji veliki broj nezadovoljnih ljudi što rezultira u porastu populističkih partija. Ali je taj rast desnice u Evropi jako zanimljiva stvar jer joj svjedočimo i u Francuskoj i u Holandiji, Italiji a to su sve nekako tradicionalno zapadne zemlje i to je sve istinski vrlo interesantno, jer govori da evropske politke možda nisu kakave bi trebale biti - napominje profesor Kočan i potencira da je ključna odluka sada na EPP-u i sa kim će se ona povezati.


„U tom smsilu treba gledati i najavu sadašnje predsjednice Ursule von der Leyen da bi se možda EPP mogao vezati i sa tradicionalnijim partijama, a što bi onda značilo da bi možda mogla dobiti saglasnost u pojedinačnim zemljama članicama ali ne i u Evropskom parlamentu jer je takva procedura. Moguće je, da će znajući to možda i popustiti i odustati od te ideje koja je upalila brojne crvene linije u EU. Dakle, puno je stvari otvoreno i ostaje da se vidi“ najavljuje moguće kombinacije i probleme koje one mogu donijeti po završetku izbora profesor Kočan.
Pogledajte i ostatak ovog vrlo interesantnog razgovora koji na nov način prezentira unutar evropske političke odnose pred izbor novog saziva Evropskog parlamenta i koji nudi odgovor na pitanje da li će sadašnja predsjednica Ursula von der Leyen uspjeti obnoviti mandat.

(B. Z.F.)