Prof. dr. Sead Šemsović ovaj Bajram provodi u Sarajevu, iako tradicionalno praznike zbog porodice provodi u Novom Pazaru.

Kaže da Sarajevo ima neke svoje momente koji su drugačiji nego bilo gdje drugo.

Govorio je o identitetu Bošnjaka.

- Historija pokazala da su Bošnjaci najbolji čuvari kulturnog identiteta ukupne Bosne. Iako postoje stremljenja komšija u periodu srednjeg vijeka naročito. Prema baštini, vidimo da ta priča ima isključivo svoj ideološki karakter, da nema onaj stvarnosni. Vidimo po brojnim događajima, npr. po uništavanju stećaka u manjem bh. identitetu, koliko je to jedan oblik razmišljanja koji ne želi ništa što u sebi sadrži posebnost Bosne makar ni u srednjovjekovlju - kazao je.

Prof. Šemsović za Hayat: Sve što miriše na Bosnu Bošnjaci čuvaju

Ističe da sve ono što miriše na Bosnu i Hercegovinu Bošnjaci čuvaju, i svi oni koji vole Bosnu onakvu kakva jeste, a takvih zasigurno ima.

- Ideologija koja je prisutna u političkim krugovima Zagreba i Beograda nije blagonaklona, i nikada nije ni bila. Ipak svi oni koji su dobronamjerni prema BiH vode računa o tome šta je kulturno naslijeđe. Bošnjaci jesu narod jako dugo, od prvog spominjanja pojma Bosna i pojma Bošnjani, i Bosanski jezik - pojašnjava profesor.