Stoga je vrlo interesantan i kompetentan gost za analizu trenutnih političkih okolnosti, ali i odgovora američke administracije na trenutne svjetske krize.

„Prošlo je šest ili sedam godina od mog posljednjeg boravka ovdje i zaista sam želio doći. U Sarajevu se mnogo toga popravilo, grad je življi, s mnogo prodavnica, i saobraćaj je aktivan. Tokom opsade nije bilo ni struje ni telefona, dakle, stvari su mnogo bolje nego prije. Ali situacija nije stabilna koliko bih ja želio da bude, a želio bih da Bosna i Hercegovina bude dio Evropske unije i mislim da to i ova dejtonska Bosna i Hercegovina može postati“, na početku je naglasio profesor Sewer, da bi se potom dotakao i situacije u svijetu, koji je opterećen konfliktima, prije svih agresijom Putina na Ukrajinu, a potom i izraelskim napadom na Gazu i Palestinu:

„Mislim da su ovi konflikti vrlo važni i to ne samo zbog činjenice da se dešavaju, nego i zbog ishoda. Nadam se da će Ukrajinci uspjeti otjerati Rusiju sa svoje teritorije, a mi ne dozvoljavamo zauzimanje teritorije silom. Što se tiče Gaze, imam, nažalost, manje nade za to i ne vidim skoro rješenje iako znam da državni sekretar Blinken naporno radi da pronađe rješenje i ja vidim potencijal za pregovore. Ali bojim se da će se taj rat nastaviti sa stravičnim posljedicama. Znate, Biden jako podržava pravo Izraela da se brani, baš kao i ja, ali morate se braniti pametno, a ne glupo, a meni se čini da je to sada postalo gore od glupog. To postaje idiotski i rat se nastavlja zbog premijera koji misli da svoju moć može očuvati samo dok se rat nastavlja pa se plašim da će se rat nastaviti iako bih volio da se zaustavi sutra. Plašim se da je Izrael pretjerao u Gazi“, naglašava profesor Sewer, objašnjavajući problem koji Izrael pravi Americi i konflikt koji se dešava na teritoriji Gaze, dodajući da se na primjeru bivše Jugoslavije vidjelo da su svi optuženi za ratne zločine na kraju bili isporučeni i osuđeni. Nisam siguran u taćčnu sudbinu ni Putina ni Netanyahua.

Prof. Serwer za "Sedam plus": Donald Trump je spreman Putinu dati Ukrajinu“

Profesor Sewer je potom posebno objasnio i važnost uspješne odbrane Ukrajine u borbi protiv Putina i Rusije, te je definisao i jasan američki interes:

„Ovo je vitalno pitanje i za SAD. Ukoliko Rusija uspije u Ukrajini, isto će uraditi i u Moldaviji ili negdje drugo, a doći će i do destabilizacije prilika na Zapadnom Balkanu. To će biti veliki udar na prestiž i moć SAD-a ukoliko budemo imali predsjednika koji je spreman predati Ukrajinu Rusiji, a Donald Trump je spreman to uraditi. Putin je jasno rekao svoje ciljeve za Ukrajinu, a to je otimanje teritorija Ukrajini, čak i onih na kojima trenutno nije njegova vojska. Ukrajina nakon pomoći iz SAD-a i Evrope bit će u mogućnosti negdje ih odbiti, ali ne mislim da će ih uspjeti odbiti svugdje. Ali ako Krim padne, a to je Ukrajini cilj, to će biti veliki udar na Rusiju i to bi promijenilo tok rata“, kaže profesor Sewer.

Pogledajte cijeli interesantan razgovor u kojem profesor Sewer govori i o situaciji u našoj zemlji, pogubnosti politike koja destabilizuje našu domovinu i regiju i načinima za njeno zaustavljanje.za "Sedam plus": Donald Trump je spreman Putinu dati Ukrajinu“