Nakon izdatog komunikea izuzetno se oštro identifikuje i osuđuje napad vladajuće koalicije u RS-u na Opći okvirni mirovni sporazum iz Daytona.
Posebno je jasno naglašeno da entiteti unutar Bosne i Hercegovine nisu države i oni postoje isključivo na osnovu Ustava Bosne i Hercegovoine i nemaju nikakav vlastiti suverentit. O ovim i drugim zaključcima sa sjednice PIK-a i deklaracija donesenoj na „svesrpskom saboru“ ali i drugim poliitčkim aktuelnostima razgovarali smo sa profesorom Hazimom Bašićem, članom predsjedništva Kruga 99.

„Današnje saopštenje je očekivano jer njim PIK jasno stoji na pozicijama Dejtonskog mirovnog sporazuma i očuvanju nezavisnosti, teritorijalnog integriteta i političke nezavisnosti BiH, što je danas posebvno važno naglasiti . Današnje saopštenje Vijeća za implementaciju mira poništava zajljučke sa nedavno održanog „svesrpskog sabora“ i jasno poziva sve političke faktore u našoj zemlji da se vrate svojim obavezama, da se vrate na evropski put, pokazujući im kako treba dalje da djeluju,poput rada na daljnjem popunjavanju Ustavnog suda BiH. Podsjetili su i da je državna imovina imovina države, a da se pitanje njenog raspolaganja treba definirati u institucijama države„, akcentira ključne elemente današnjeg komunikea nakon dvodnevne sjednice Vijeća za implementaciju mira profesor Bašić, posebno naglašavajući vrlo drsko uplitanje u poslove naše zemlje od strane predsejdnika druge države koji dovodi u pitanje vlasništvo imovine naše zemlje.

„Radi se o grubom mijrešanju u unutrašnje stvari naše zemlje i ovo saopštenje je i poruka toj susjednoj državi da vodi računa o političkoj retorici koju zastupa kroz svoje političko djelovanje. Nažalost imamo i dalje vrlo tešku političku retoriku od našeg susjeda sa istoka, gdje se kontinuirano i bez zadrške negiraju ratni zločini i genocid, gdje se suprtono svakoj humanoj i ljudskoj vrijednosti promoviraju ratni zločini i zločinci, pa je u takvom političkom kontekstu teško vidjeti napor za pomirenje kako se to također naglašava u saopštenju PIK-a. Nama treba potenciranje poštivanja ustavno – pravnog okvira i institucija pa će to dovesti do stabilizacije svih prilika. Nisu ovdje narodi ratovali, ratovale su države i politike. Nama treba provedba pravde, a istina što je bolnija ona je korisnija“, potvrđuje profesor Bašić napominjući da je Dejton sporazum koji živi i koji se mijenja do trenutka kada Bosna i Hercegovine postane funkcionalna država zasnovana na vladavini zakona i do tada je potreban Ured visokog predstavnika i visoki predstavnik.

Profesor Bašić za "DD BiH" : Vučić ne samo da ne mijenja ćud , nije promjenio ni dlaku "

Reflektirajući se na održavanje „svesrpskog sabora“ prof. Bašić konstatuje da politika u Srbiji nastoji da drži vlastiti narod i dan danas u srednjevjekovnom okruženju.

„Pazite, događaj počinje procesijom u crkvi pa se potom dešava da se tom sabornom događaju pridružuju i blagosiljaju ga crkveni velikodostojnici, a Srbija je sekularna država. Dakle, iz pojavnog ugla a mogli bi pričati i o mnogim drugim, ovo je jedan srednjevjekovni čin kojim Vučić i poliitčka elita u Srbiji još uvijek manipuliše vlastitim narodom, te ga čak i zaglupljuje takvim događajima. U modernim zemljama ne postoje nikakvi sabori bazirani na etno – religijskom konceptu. Dakle ovim činom je potpuno jasno da Vučić nije promjenio ne samo ćud nego ni dlaku. I dalje se ponaša kako se ponašao i dok je bio Šešeljev ratni portparol“, poentira profesor Bašić u analizi „svesrpskog sabora“

Pogledajte cijeli razgovor koji je u današnjem izdanju „Dobar dan BiH“ sa profesorom Bašićem vodila naša Amira Jablan.