Program "Svijet pamti Srebrenicu - Lekcije iz genocida u Evropi" upriličen je 24. juna u prostorijama Haus der Begegnung (HdB) - Kući susreta u njemačkom gradu Ulmu.

Program je organizirala Uprava za vanjske poslove i dijasporu Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini u saradnji sa Medžlisom Baden-Württemberg u Njemačkoj, a uz podršku Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica. Program je, pored ostaloga, sadržavao predavanja uglednih gostiju, nastup omladinskog hora te izložbu "Genocid u Srebrenici: 11 lekcija za budućnost“.

Program u Ulmu: Svijet pamti Srebrenicu - Lekcije iz genocida u Evropi

Tokom predavanja predsjednik Medžlisa Baden-Württemberg dr. Bilal Hodžić je istakao da genocid u Srebrenici nije bio napad na samo jednu etničku skupinu, nego napad na cijelo čovječanstvo. Naša je obaveza i odgovornost da nikada ne zaboravimo lekcije iz tog zločina. Naveo je da su obrazovanje i podizanje svijesti ključni za senzibiliziranje budućih generacija o ljudskim pravima i toleranciji.

Muhamed Jugo predstavnik Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini je govorio o ulozi Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini u očuvanju kulture pamćenja i sjećanja na žrtve i promicanju pomirenja.

Program u Ulmu: Svijet pamti Srebrenicu - Lekcije iz genocida u Evropi

Dr. Jasmin Medić, naučni saradnik za Noviju historiju na Univerzitetu u Sarajevu - Institut za historiju, u svom izlaganju je naglasio da zbivanja u Srebrenici ne smijemo posmatrati izvan konteksta genocida u Bosni i Hercegovini s obzirom da se u Srebrenici desila kulminacija ovog najtežeg oblika zločina protiv čovječnosti, piše MINA.

Kao poseban gost govorio je Amer Smajić, kojem su u genocidu ubijeni otac, djed i mnogobrojna rodbina. Slijedom dešavanja utočište je našao u Njemačkoj. Njegovo emotivno izlaganje o iskustvima tokom rata i procesu integracije u novo društvo ostavilo je snažan utisak na sve prisutne.

Program u Ulmu: Svijet pamti Srebrenicu - Lekcije iz genocida u Evropi

Naročitu pažnju prisutnih privukao je nastup hora škole Elly Heuss-Realschule, koji je izveo poznatu i dirljivu kompoziciju "Srebrenički inferno". Moderator tribine bio je dr. Omer Šehić.

Kuća susreta u Ulmu Haus der Begegnug je sve do kraja Drugog svjetskog rata bila crkva, da bi nakon raznih namjena 1984. dobila današnji naziv i koristi se kao mjesto susreta, dijaloga i održavanja raznih manifestacija kulturnog i umjetničkog karaktera.

Ovi događaji, u okviru projekta The World Remembers Srebrenica (remember.ba) imaju poseban značaj u kontekstu nedavne Rezolucije o Srebrenici usvojene u Ujedinjenim nacijama, čiji je sponzor bila Njemačka. Usvajanje rezolucije predstavlja važan korak ka međunarodnom priznanju genocida i podršci žrtvama.