Voćari u BiH ove godine mogu biti zadovoljni. Uslovi su dobri, cijene također i sve što se proizvede može se i prodati, govori Dragoja Dojčinović, predsjednik Udruženja voćara bh. entiteta Republike Srpske, ali i dodaje da će biti umanjen urod.

Podsjeća da je prošla godina bila izuzetno teška i da je završila također loše.

-Loše vrijeme je bilo od proljeća pa do kraja godine. Imali smo i oluju praćenu gradom koja je nanijela velika oštećenja. Proizvodnja je bila od 30-40% industrijskog voća. Nismo imali berbe i svi voćari su bili u deficitu. Dakle, nismo imali neku proizvodnju da bi ovu godinu nastavili normalno - navodi.

Naglašava da je ova godina nešto malo povoljnija, ali ipak i jako teška.

Dojčinović: Ova godina je nešto malo povoljnija

-Imali smo dosta lijepih dana, moglo se mnogo uraditi, ali na kraju je nastao problem sa nižim temperaturama zbog padavina - govori Dojčinović.

Ove godine će, kaže, imati umanjen rod.

-U aprilu smo imali jako visoke temperature da su neke sorte izgubile rod zbog visokih temperatura par dana, a temperature iznad 30 stepeni su za voćarstvo jako loši uslovi.

Kruška i jabuka

Kada je u pitanju kruška i neke sorte jabuke (zlatni i crveni delišes) tu nećemo imati dobru proizvodnju, kaže i dodaje da je šteta na tim sortama čak 80%.

-Na nekim dijelovima kruška je 100% izgubila rod. A ukupna procjena do sada je da ima 80% štete na nekim parcelama.

Kaže da je još rano procijeniti ukupne štete voća jer je tek pola sezone.

-Imamo junsko opadanje koje tek nastupa i mislimo da će i tu doći do umanjenja prinosa.

Šljiva

Što se tiče šljive, ona je djelomično negdje rodila dobro, negdje loše.

-Ova godina će biti ispod prosjeka. Mnogi voćari koji imaju dobre lokalitete i pozicije oni će vjerovatno biti zadovoljni, jer će biti manja ponuda, a onda je cijena bolja.bMi voćari nikada nismo težili da imamo veću cijenu, mi samo želimo da plasiramo našu proizvodnju, pogotovo na naše domaće tržište jer tad odmah imamo i naplatu, a ovo što izvozimo vani nikada nije sigurno. Sve dok oni ne prodaju mi ne znamo hoćemo li uspjeti da naplatimo ili će to propasti u transportu.

Trešnje

Trešnje su ove godine nešto lošije rodile, ali voćari nemaju razloga biti nezadovoljni jer su cijene jako dobre i traži se trešnja više.

-Neke sorte uopšte nisu rodile, neke su rodile solidno, ali cijena je dobra i može se prodati sve. Sada stižu neke kasnije sorte i one su jako visokog kvaliteta. Imaju puno hlada i povoljno vrijeme, padavine nisu obilne. Stiže se na vrijeme obrati i ponuditi tržištu. Sigurno je da će trešnje jako dobro proći – govori Dojčinović

Naglašava da je nerealno da proizvođači prodaju trešnje od 3 do 3.50 KM, a da to trgovci "vješto iskoriste" i prodaju između 8 i 10 KM.

-To nije korektno ni prema proizvođačima ni prema potrošačima. Trebala bi se naći neka realna marža, da ne bude 2-3 puta veća od proizvođačke cijene. Prošao sam dosta svijeta i nigdje marže nisu veće, ako ima 10% to su ogromne zarade. Kupovna moć naših potrošača je jako niska, a svi bi voljeli da pojedu i jagodu i trešnju i šljivu… Voće ne treba biti luksuz - poručuje Dojčinović.

Jagode

Za proizvođače jagoda 2024. je jako dobra godina, kaže.

-I cijene su bile dobre. U Čeliću se prodavala do 3.50 KM, a u trgovinama se prodaje do 10 KM jedan kilogram, što stvarno nije korketno ni realno.

Uzimajući sve u obzir, predsjednik Udruženja voćara iz manjeg bh. entiteta RS kaže da je godina solidna.

Navodi da imaju dosta problema sa hemijom i da je ne mogu nabaviti.

-Kad se prelazi na neke nove preparate koje mi uopće ne možemo da nabavimo. Sa toplijim vremenom očekujemo veliku najezdu insekata a oni su veći problem nego raznorazne infekcije u voćnjacima. Što se tiče bolesti u voćnjacima toga vie neće biti ove godine, to smo stabilizovali - govori.

'Kupujte domaće'

Što se tiče proizvođača, kaže kako su neki zadovoljni, neki nisu, a da to sve zavisi od pozicije parcela.

-U prosjeku bi trebali biti zadovoljni, ali rano je prognozirati, jer smo krajem prošle godine imali oluju koja je nanijela ogromne štete, pa ne znamo šta nas ove godine može zadesiti. Za sad smo zadovoljni, i ratari i voćari i povrtlari. Proizvođači imaju jako dobru cijenu, i može se sve prodati, a najlošije se prodaje voće - ističe na kraju razgovora za Raport Dragoja Dojčinović, predsjednik Udruženja voćara manjeg bh. entiteta Republike Srpske.