U većem dijelu Bosne i Hercegovine danas je pala kiša. Promjena vremena, kako struka kaže često može djelovati na raspoloženje. Nerijetko, starije osobe se mogu požaliti na probleme s kostima i zglovima.

Hijaluronska kiselina, kao važan sastojak sinovijalne tekućine, ključna je za zdravlje hrskavice, a njen unos neophodan je u zrelijoj dobi. Za zaustavljanje progresivnog razvoja osteoartritisa, hijaluronska kiselina uzima se u obliku dodataka prehrani, a često kod većih oštećenja injektuje se u samo zglobno tkivo. Kolagen je također strukturni element hrskavice i zglobova te važna komponenta vezivnog tkiva. Vitamin C doprinosi stvaranju kolagenskih niti. Uz vitamin C i mangan doprinosi normalnom stvaranju vezivnog tkiva pa je čest sastojak mnogih dodataka prehrani.

A kako promjene raspoloženja utječu na zdravlje kostiju i zglobova, saznajte u našoj pitalici do koje možete doći klikom na link na kraju teksta. Pitajte sve što vas zanima, a naši ljekari stručnjaci odgovorit će na sva vaša pitanja. Pogledajte šta su drugi pitali, možda baš to bude ključno u očuvanju vašeg zdravlja.

Mi smo tu radi vas, tim emisije „Anatomija života“.