Danas je u kolijevci učenosti, u Gazi Husrev-begovoj biblioteci, u prijestolnici Bosne i Hercegovine, nakon Tuzle, Željeznog Polja, Tešnja i Breze, održana promocija knjiga, trilogija istaknutog akademika, profesora Mehmedalije Hadžića. Trilogijom knjiga "Sa Kur'anom mudrim i hadisom časnim", "Sa ljudima i događajima" te "Sa Božijim poslanicima i vjesnicima", autor je želio dati svoje viđenje života, za koji kaže kako nije vrijeme koje teče, nego ljudi i događaji koji se pamte, te da je svemir Kur'an koji šuti, Kur'an je svemir koji govori, a Božiji Poslanik je Kur'an koji zemljom hodi.

- Riječ je o trilogiji i ovdje su knjige koje imaju blizu 1.950 stranca i nastale su u teškom vremenu, ali vrlo značajnom za nas, to su sedamdesete godine kada su se u našoj zemlji u bivšoj državi, u Jugoslaviji, dešavale važne stvari za nas, tako da ove knjige bilježe te događaje - kazao je autor.

Profesionalni opus prof. Mehmedalije Hadžića ogleda se u knjigama i djelima u kojima je ukoričena pisana riječ koja svjedoči dugogodišnjem intelektualnom djelovanju profesora, koji javno manifestuje svoju brigu za stanje i probleme u društvenoj zajednici koji ga se nužno ne dotiču, ali osjeća vlastitu odgovornost da bude dio plamena u kojem postoje iskre kao svjetiljke pravih vrijednosti.

- Kroz te tri knjige mi možemo pratiti život profesora Mehmedalije koje aludiraju na tri njegova perioda. Period prije agresije, period tokom agresije i period poslije agresije, i kroz te knjige mi Mehmedaliju vidimo kao velikog alima i alima širokih uvida i alima koji dobro poznaje kur'anska vrela - poručio je prof. dr. Almir Fatić.

Profesor Hadžić je jedan od ključnih idejnih pokretača i prvi direktor Instituta za izučavanje i Instituta za islamsku tradiciju Bošnjaka. Rodom je iz Srebrenika, a nakon završetka Gazi Husrev-begove medrese odlazi na studije u Maroko.
Po povratku u svoju domovinu Bosnu i Hercegovinu, zbog političkih okolnosti svoje studije nije mogao okončati, nego je nastavio studije u Sarajevu, gdje je i diplomirao. Postdiplomski program završava na Filozofskom fakultetu i Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Sarajevu. Obnašao je važne dužnosti u Islamskoj zajednici u Bosni i Hercegovini.

- Mehmedalija Hadžić je jedan u plejadi naših alima koji je u punom kapacitetu pravi bh. alim koji, kada piše, govori i ukazuje na raskoš svoje dubine i širine svoje teme koju piše i koju govori - istakao je predsjednik Udruženja "Ilmijje" Nesib ef. Hadžić.

Mehmedalija Hadžić obnašao je važne dužnosti u Islamskoj zajednici u Bosni i Hercegovini. Radio je kao novinar i urednik u redakciji "Preporoda" (1972-1979), potom je radio posebne zahtjevne poslove u tada tek formiranoj Izdavačkoj djelatnosti Islamske zajednice (1983-1986), Bio je stručni saradnik u Gazi Husrev-begovoj biblioteci (1986-1989), radio je kao vjersko-prosvjetni referent u Odboru IZ-a u Sarajevu (1989-1991), potom kao profesor u Gazi Husrev-begovoj medresi (1993-1995), profesor u Prvoj bošnjačkoj gimnaziji (1995-2001), savjetnik reisul-uleme za šerijatska pitanja (1993-2002), direktor za obrazovanje u Upravi visokog predstavnika Grada Sarajeva (1994), glavni urednik "Glasnika" (1994-2002, 2005-2013). Profesor Hadžić se aktivno politički angažovao u periodu od 1990. do 1996. godine.

Uvodno obraćanje na promociji trilogije knjiga pripalo je predsjedniku Udruženja "Ilmijje", Nesibu ef. Hadžiću, dok su promotori knjige bili prof. dr. Almir Fatić, prof. dr. Enes Durmišević, prof. dr. Orhan Bajraktarević i Izedin Šikalo. Moderiranje je pripalo Edinu Spahiću.


(T.Zerdo)