Zbog hadžskih gužvi, za obavljanje ovog obreda trebalo je više vremena i truda, ali, kako su potvrdili vodiči i ljekari bosanskohercegovačkih hadžija, sve je prošlo bez značajnijih problema.


-Kao i inače, sinoć su nas domaćini u hotelu Meridien Towers dočekali uz ilahije i hedije, smjestili smo se, te nekad prije ponoći uputili u Haremi-šerif da obavimo umru - izjavio je glavni vodič Ureda za hadž i umru Islamske zajednice u BiH Izet-ef. Čamdžić, koji je jučer doputovao s prvom grupom hadžija.


On je još jednom naglasio potrebu da hadžinice i hadžije slučaju svoje vodiče, čime će se olakšati realizacija svih aktivnosti i osigurati da svi obredi budu obavljeni ispravno, javlja MINA.


-Zbog velikog broja hadžija iz cijelog svijeta, u organizacijskom smislu, svaki hadž prate određene poteškoće i uvijek ima stvari koje se dogode neplanski, ali, i to je hadž. Hadž je puno truda, sabura, zalaganja, strpljenja. A Bog je veliki i On u ovim danima posebno nagrađuje - kazao je Čamdžić.


U narednim danima očekuje se da pristignu i ostale hadžije iz domovine.


-Večeras očekujemo naše hadžije iz Bosanske krajine, koji su na ovaj put već krenuli od svojih kuća iz Bihaća, Cazin, Bužima i drugih lijepih krajiških mjesta. Dočekat ćemo ih ovdje u hotelu, a onda će i oni, kao i mi sinoć krenuti put Harema da obave umru - kazao je efendija Čamdžić.


Hadžije koje trenutno borave u Mekki danas će prisustvovati i prvoj džumi u Haremi-šerifu, nakon čega će se do obreda hadža posvetiti individualnim ibadetima.