Američka savezna država Maryland poništit će 175.000 presuda za korištenje marihuane izrečenih tokom proteklih desetljeća, najavio je jučer njezin guverner Wes Moore u izjavama za Washington Post. Današnjim potpisivanjem ovog dekreta o pomilovanju namjeravam ispraviti veliki broj povijesnih pogrešaka, izjavio je američkom mediju Moore, demokrat i prvi crni guverner Marylanda.

Za više od 100.000 ljudi će iz njihovih kaznenih dosjea nestati osude za posjedovanje ili pušenje droge koja je sada legalna u državi te se naširoko konzumira.

Maryland, država od šest miliona stanovnika na istočnoj obali Sjedinjenih Država, legalizirala je rekreativnu upotrebu i maloprodaju marihuane referendumom 2023. godine.

Crnci čini trećinu populacije savezne države

-Mnogim ljudima, od kojih je većina iz etničkih manjina, još uvijek je uskraćen posao, smještaj ili pristup obrazovanju zbog prethodnih osuda za posjedovanje kanabisa - naglašava Moore.

Kako je istakao državni odvjetnik Marylanda Anthony Brown, pomilovanje se odnosi na sve one koji su osuđeni za posjedovanje marihuane, ali i "nerazmjerno utječe - na dobar način" na crnačku populaciju.

Tri puta veća vjerovatnoća

Upravo crnci, prema Washington Postu, predstavljaju 33 posto stanovništva ove savezne države, ali 70 posto muškaraca koji su zatvoreni, a kako upozorava Američka unija za građanske slobode, crnac je imao tri puta veću vjerovatnost da će biti uhapšen zbog posjedovanja marihuane nego bijelac, piše Hina.