U Bosanskom narodnom pozorištu u Zenici održan je prvi festival „Kapije sevdaha“.

Prvi dio večeri bio je takmičarski, u kojem su se većim dijelom pjevale pjesme koje svojim muzičkim narativom veoma podsjećaju na sevdalinke.

Hitovi Ibre Mangafića

Drugi dio festivala bio je posvećen najvećim hitovima, najvećeg bh. autora i kompozitora rahmetli Ibre Mangafića. Ibro Mangafić bio je neko ko je iza sebe ostavio mnogobrojne hitove narodne muzike.

Veći dio tih pjesama danas su evergrini narodne pjesme.

Zahvaljujući Ibrinim pjesmama osamdesetih godina svoje ime na estradi zacimentirali su mnogobrojni pjevači.

Oni su danas istinska imena narodne muzike poput: Ferida Avdića, Hanke Paldum, Zehre Bajraktarević, Osmana Hadžića, Halida Muslimovića, Amele Zuković…

Ovaj fantastični i jedinstveni festival u BiH pjesmom „Zenico moja“ za koju je tekst pisao Taib Spahić. Muziku i aranžman pisali su sin i unuk Ibre Mangafića, Jasmin i Dino Mangafić, otvorila je i otpjevala popularna Zeničanka i istaknuta estradna umjetnica BiH, Hasiba Agić.

Sjajni voditeljski par

Prije početka takmičarskog dijela večeri posjetiocima u dvorani kao i gledaocima Face TV obratio se Šemsudin Mehmedović.

U takmičarskom dijelu programa nastupali su Zulfija Tahirović, Zvonko Lučić, Suad Turković, Hazim Imamović, Izeta Milišić, Sajfo Kulović, Aid Husrep, Alija Ale Kasumović, Mirhad Okanović, Danijela Starčević, Adi Vatrić i Ajdin Vranešić.

Revijalni dio programa, u kojem su se pjevali najveći hitovi narodne muzike, a koje je pisao Ibro Mangafić, pjevali su Edin Džinić koji je pjevao pjesmu „Izađi mala“.

Emina Tufo pjevala je dva velika hita Ibre Mangafića „Sa sa Sarajevo“ i „Otkopčano jeleče“.

Enes Karić pjevao je nekada veliki hit Ćazima Ćolakovića „Garavušo moja mala“, Kanita Karić pjevala mega hit „To nije sa sa“. Jasna Mangafić pjevala je pjesmu „Ti ćeš se vratiti“, Rifat Tepić “Posljednji put večeras“, Osman Hadžić „Lažu oči zelene“.

A ovaj dio večeri zatvorio je legendarni Halid Muslimović prvim velikim hitom kojeg je za njega napisao Ibro Mangafić „Za moju tugu nosača nema“.

Sjajni voditelji Erda Redžepagić i Bato Šišić upotpunili su ovu prekrasnu noć sevdaha u Zenici.

Na osnovu glasova publike prvo mjesto pripalo je Sejfi Kujoviću, Almir Delić zauzeo je prvo mjesto po ocjeni stručnog žirija, Fahrudin Vejzović dobio je priznanje za najbolji aranžman.

Mlada i perspektivna Minela Nezirović dobila je priznanje za najboljeg kompozitora.

Harmonikaši Muamer Kebić i Fahrudin Vejzović kao dva najbolja maestra na harmonici.

Jasmin Mangafić vlasnik „Makismum music studija“ izašao je na binu te zaslužnim pojedincima i institucijama uručio priznanje „Iskreni prijatelj“.


(B.Šišić/Najportal)