Od početka 2024. godine glavni grad Bosne i Hercegovine puni stupce crne hronike u bh. medijima kontinuiranim pucnjavama.

Već prvog dana ove godine vatreno oružje upotrebljeno je u Paromlinskoj ulici. Meta - Amir Pašić Faćo.

Krajem januara pucnjava i pokušaj ubistva u ugostiteljskom objektu "Que Pasa".

Samo nekoliko dana kasnije Adem Šuman, od ranije poznat policiji, iz vatrenog je oružja ubio 19-godišnjeg Farisa Pendeka u sarajevskom naselju Otoka.

Osmog marta u srcu Baščaršije nova upotreba vatrenog oružja. Muškarac je ranio žensku osobu.

Samo sedam dana kasnije nova pucnjava. Dženan Hukelić je u naselju Kovači pucao na automobil u kojem je bio Emir Kundo, koji se ranije dovodio u vezu sa kriminalnim radnjama.

Dva dana kasnije, 17. mart, u pucnjavi je ranjen maloljetnik. Pucnjava se dogodila u ulici Muse Ćazima Ćatića, kod Muzičke akademije, u općini Stari Grad u Sarajevu.

Početkom maja u pucnjavi na Bentbaši ranjen je migrant. A prvog dana juna ponovo je pucano na Amira Pašića Faću u centru Sarajevu kod hotela Evropa. Uhapšene su dvije osobe, od ranije poznate policiji.

Niz je nastavljen današnjim ubistvom na najpopularnijem sarajevskom šetalištu. Nihad Sarajkić je na najprometnijoj pješačkoj ulici u glavnom gradu ispalio 16 metaka prema Anelu Krši te ga ubio na licu mjesta.

Resorni ministar Admir Katica kaže da je svjestan uznemirenosti građana. Uzimajući u obzir sve prethodno navedene pucnjave, teško mu je vjerovati na riječ.

Sinoć su širom Evrope održani izbori za Evropski parlament. Premijeri nekih država čije su stranke ostvarile slab rezultat, već su podnijeli ostavke. Tako to radi Evropa kojoj navodno težimo. Nakon niza pucnjava sa tragičnim ishodom, niko od osoba na funkcijama u KS, od Vlade, preko MUP-a do Uprave policije još nije niti ponudio ostavku, piše Vijesti.ba.

Zluradi bi primijetili da je u Sarajevu, osim manifestacije "Kultura na ulice 2024!", u toku i još jedna - "Ubice na ulice!". Do neke nove pucnjave...