Punjene paprike mogu se krčkati sa zaprškom ili u mješavini povrtne juhe i koncentrata paradajza, a “klasičari” više vole dodati domaći umak od paradjza.
Bosanske paprike slast "duguju" filu koji se prethodno krčka kako bi se povezali okusi i mirisi sastojaka, a potom se peku u rerni zbog čega, mnogi će reći, imaju intenzivniji okus.
Osim toga, često se poslužuju uz dodatak pavlake.
Sastojci:
2 velika paradajza
2 čehna bijelog luka
1 glavica luka
350 gr mljevene junetine
100 gr riže
1 kašičica slatke mljevene paprike
½ kašičice ljute mljevene paprike
10 manjih paprika
1 kašika koncentrata od paradajza
so
Priprema:
1. Paradajz blanširajte u vrućoj vodi pa ogulite, očistite i narežite.
2. Polovicu sjeckane glavice luka i jedno čehno bijelog luka nasjeckajte, pomiješajte i stavite u vatrostalnu posudu (dovoljno veliku jer ćete u njoj kasnije peći paprike).
3. Prelijte uljem i poklopite aluminijskom folijom pa stavite u rernu na 180°C dok ne pripremite fil.
4. Preostali luk i bijeli luk kratko propržite pa dodajte meso i začine.
5. Rižu kratko propržite na ulju, prelijte vodom (otprilike 2 dl) i poklopite.
6. Kuhajte je na laganoj do srednjoj vatri dok ne bude napola skuhana pa pomiješajte s mesom.
7. Izvadite posudu iz rerne.
8. Napunite očišćene paprike smjesom pa ih položite u posudu na pečenu smjesu paradajza, luka i bijelog luka.
9. Koncentrat paradajza pomiješajte sa 600 ml vode i prelijte paprike.
10. Pecite ih u rerni oko sat, sat i po. Prema želji poslužite s pavlakom.
Prijatno