Punjene paprike mogu se krčkati sa zaprškom ili u mješavini povrtne juhe i koncentrata paradajza, a “klasičari” više vole dodati domaći umak od paradjza.

Bosanske paprike slast "duguju" filu koji se prethodno krčka kako bi se povezali okusi i mirisi sastojaka, a potom se peku u rerni zbog čega, mnogi će reći, imaju intenzivniji okus.

Osim toga, često se poslužuju uz dodatak pavlake.

Sastojci:

2 velika paradajza

2 čehna bijelog luka

1 glavica luka

350 gr mljevene junetine

100 gr riže

1 kašičica slatke mljevene paprike

½ kašičice ljute mljevene paprike

10 manjih paprika

1 kašika koncentrata od paradajza

so

Priprema:

1. Paradajz blanširajte u vrućoj vodi pa ogulite, očistite i narežite.

2. Polovicu sjeckane glavice luka i jedno čehno bijelog luka nasjeckajte, pomiješajte i stavite u vatrostalnu posudu (dovoljno veliku jer ćete u njoj kasnije peći paprike).

3. Prelijte uljem i poklopite aluminijskom folijom pa stavite u rernu na 180°C dok ne pripremite fil.

4. Preostali luk i bijeli luk kratko propržite pa dodajte meso i začine.

5. Rižu kratko propržite na ulju, prelijte vodom (otprilike 2 dl) i poklopite.

6. Kuhajte je na laganoj do srednjoj vatri dok ne bude napola skuhana pa pomiješajte s mesom.

7. Izvadite posudu iz rerne.

8. Napunite očišćene paprike smjesom pa ih položite u posudu na pečenu smjesu paradajza, luka i bijelog luka.

9. Koncentrat paradajza pomiješajte sa 600 ml vode i prelijte paprike.

10. Pecite ih u rerni oko sat, sat i po. Prema želji poslužite s pavlakom.

Prijatno