Ruski predsjednik Vladimir Putin stigao je, nakon posjeta Sjevernoj Koreji, u vijetnamski glavni grad Hanoi. Sjedinjene Države kritizirale su posjetu jer Putinu daje platformu za promicanje invazije na Ukrajinu. Vijetnam i dalje cijeni historijske veze koje ima s Rusijom iako radi na poboljšanju svojih odnosa s Evropom i SAD-om.

Invazija na Ukrajinu je pred Vijetnam stavila diplomatski izazov, s kojim se za sada "dobro nosi". Vijetnam je naime bio suzdržan pri raznim rezolucijama Ujedinjenih naroda kojima se osuđuju ruske akcije, ali je ipak zadržao dobre odnose s Ukrajinom te čak poslao nešto pomoći Kijevu, piše BBC.

Vijetnam se drži svojih dugotrajnih političkih načela prema kojima je prijatelj sa svima, ali ne sklapa formalne saveze - što vodstvo komunističke partije naziva "diplomacijom bambusa", koja se savija kako pušu vjetrovi rivalstva velikih sila, a da pritom ne stane ni na jednu stranu.

To je razlog zašto je Vijetnam tako spremno unaprijedio svoje odnose sa SAD-om, zemljom protiv koje su njegovi prijašnji vođe vodili dug i razoran rat, u interesu traženja unosnih tržišta za izvoz i balansiranja bliskih veza sa susjednom Kinom. SAD se usprotivio službenoj posjeti Putina Vijetnamu s obrazloženjem da potkopava međunarodne napore izolacije Rusije.

Putin je prije dolaska pohvalio tu zemlju zbog njenog uravnoteženog stava o ratu u Ukrajini. Uoči državnog posjeta Vijetnamu, Putin je pohvalio Vijetnam zbog podrške "pragmatičnom načinu rješavanja krize" u Ukrajini, piše list Nhan Dan.

Ruski čelnik koji dolazi u prvi posjet Vijetnamu od 2017., kada je sudjelovao na samitu Azijsko-pacifičke privredne saradnje (APEC) rekao je da Rusija i Vijetnam također dijele "slične procjene situacije u azijsko-pacifičkoj regiji".

Stajalište Vijetnama glede Južnog kineskog mora razlikuje se od stava Kine koja tvrdi da je strateški plovni put gotovo u potpunosti njezin, uključujući plinska i naftna polja u vijetnamskom isključivom ekonomskom pojasu gdje ruske firme vade naftu i plin.

Danas će ruski čelnik sudjelovati na ceremoniji dobrodošlice u predsjedničkoj palači, prije nego što se uključi u bilateralne razgovore sa šefom Komunističke partije Trongom. Također će se susresti s vijetnamskim premijerom Phamom Minh Chinhom i Vijetnamcima koji su studirali u Rusiji. Putin će također prisustvovati državnom banketu.

S obzirom da je izoliran na međunarodnoj pozornici, Putin nastoji dobiti podršku preostalih saveznika Rusije. Ostaje nejasno šta se Vijetnam tačno nada dobiti od posjeta Vladimira Putinova, koji je i dalje pod nalogom za hapšenje Međunarodnog kaznenog suda zbog navodnih ratnih zločina protiv Ukrajine.

Komentatori sugeriraju da je Putinova kratka turneja po Vijetnamu i Sjevernoj Koreji od praktične, ali i simboličke važnosti.

"Putinovo putovanje u Vijetnam osnažit će njihovo sveobuhvatno strateško partnerstvo i osnažiti ekonomske odnose kroz trgovinske i investicijske obaveze usvajanjem mehanizma razmjene valute rublja-đong za plaćanja robe i usluga", rekao je Carl Thayer, profesor emeritus politike na Univerzitetu Novi Južni Wales u Australiji i stručnjak za Vijetnam.

Tokom boravka u Hanoju, Putin će odsjesti u hotelu The Sofitel Metropole, u francuskom vlasništvu. Prije njegovog dolaska, jumbo jet unajmljen u Rusiji isporučio je limuzine za Putinovu upotrebu tokom posjeta Hanoiu.