Nakon što je protiv njega potvrđena optužnica Tužilaštva Hercegovačko-neretvanskog kantona, Čapljinac Rade Merdžan (50) danas će se u 11 sati u Općinskom sudu u Čapljini izjasniti o krivici za krivično djelo Teška tjelesna povreda iz čl. 172. st. 1.

Merdžan je optužen da je 9.aprila ove godine u mjestu Tasovčići kod Čapljine pretukao 19-godišnjeg Matea Mišića, a nakon lakše saobraćajne nesreće. Mišić, koji je vozio Passat loše je procijenio da može izvršiti pretjecanje automobila Jetta kojim je upravljao Merdžan te je u trenutku povratka u svoju traku oštetio njegovo vozilo, a nakon čega se velikom brzinom udaljio s mjesta nezgode.

-Optuženi je svojim osobnim motornim vozilom marke VW tip Jetta sustigao i zaustavio vozilo marke VW tip Passat kojim je upravljao oštećeni M.-B. M., pa se obratio oštećenom govoreći mu „izlazi iz auta, izlazi iz auta, zašto si me udario sa svojim vozilom i pobjegao sa lica mjesta“, da bi ga nakon toga fizički napao, udarajući ga više puta u predjelu glave ručnom baterijom marke MEG-LITE, crne boje, dužine 44 cm, pri čemu je oštećeni zadobio teške tjelesne ozljede u vidu prijeloma lijeve koštane očne šupljine i prijelom gornjo-čeljusne koštane šupljine obostrano-navedeno je u optužnici.

Nakon ovog događaja koji je u čapljinskoj Policijskoj upravi okarakterisan kao narušavanje javnog reda i mira, a tek naknadno je Merdžan priveden, u Čapljini su održani protesti.