Radio VIKOM iz Bosanske Gradiške pustio je u program pjesmu izuzetno uvredljivog sadržaja za Bošnjake. U pjesmi se vrijeđa islam kao religija, veličaju se ratni zločinci i poziva na progon Bošnjaka.
U videu se jasno vidi frekvencija i sadržaj koji emituje radio stanica smještena na frekvenciji 91,1 FM stereo.
Vlasnik radija i televizije VIKOM je Vinko Perić kojeg je N1 pozvao kako bi dao komentar na puštanje pjesama ovako šokantnog sadržaja na jednoj radiostanici sa frekvencijom koju izdaje RAK BiH, a koji izričito zabranjuje emitovanje takvih sadržaja.
Perić je kazao da na radiju puštaju četničke i rodoljubne pjesme, ali nikako pjesme koje pozivaju na mržnju.


Na pojašnjenje da se u pjesmi spominje rušenje džamija i protjerivanje Bošnjaka kazao je da muziku na radiju pušta umjetna inteligencija i jedan uposlenik.
- Ne vjerujem da se vrijeđa iko, dajte mi koja to pjesma, puštaju se četničke odnosno patriotske pjesme. Ne dao Bog da se to pušta. To prvi put čujem. Imamo vještačku inteligenciju i osobu koja to kontroliše. Pošaljite mi snimak. Možda je to slučajno učinila vještačka inteligencija. Srpske patriotske pjesme ne smiju nikoga da vrijeđaju. Ne bismo to radili. Pogotovo ne u ovoj situaciji u kojoj se nalazimo - kazao je za N1 direktor RTV VIKOM.


Tekst pjesme koja se zove “Mi samo učimo ćirilicu” izuzetno je uvredljiv te ga nećemo objaviti. Izvodi ga Dinarska Rock divizija grupa koja naziv dijeli sa poznatom četničkom Dinarskom divizijom koju je predvodio zloglasni vojvoda Momčilo Đujić.


Čitatelj koji je N1 poslao snimak šokiran je muzikom koju emituje lokalni radio, a zasigurno ni povratnicima nije jednostavno kada sa radija začuju “stihove” u kojima se vrijeđa njihova vjera, poziva na njihov progon, bacanje sa mostarskog mosta. U vezi s ovim poslali su i dopis Regulatornoj agenciji za komunikacije (RAK) – da li im je upućen prigovor i da li će pokrenuti postupak.

Novčane kazne koje izriče RAK za objavljivanje dezinformacija, korištenje govora mržnje, huškanje, ugrožavanje privatnosti, neadekvatan tretman maloljetnih lica i slične povrede kodeksa emitovanja, kreću se u rasponu od 1.000 do 75.000 KM – u zavisnosti od toga koji je član Kodeksa prekršen i koliko teškim RAK ocijeni prekršaj.

Vinko Perić direktor radija u svojoj biografiji naveo je brojne tehničko-obrazovne uspjehe u svojoj karijeri. Naravno, postoji i ona političarska. Perić je, kako su pronašli u njegovoj biografiji, jedan od osnivača Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj u BiH. U biografiji, pak, ne piše da je naučio umjetnu inteligenciju da pušta četničke i ratnohuškačke pjesme koje pozivaju na progon i ubistva kao i to da je uspio naučiti umjetnu inteligenciju da veliča ratnog zločinca Ratka Mladića.

(N1)