Nizozemska i Austrija će se susresti u Berlinu u posljednjem kolu grupe D EURA 2024, utakmici koja će odrediti raspored ekipa u osmini finala. Nizozemci trenutno vode u grupi, ali mogu pasti i na treće mjesto. Imaju isti broj bodova kao Francuska i samo bod više od Austrije. Moraju osvojiti barem bod za direktan prolaz u osminu finala, a pobjedom bi osigurali prvo mjesto. Možda bi i bod bio dovoljan za prvo mjesto, ali samo ako Poljska iznenadi i ne izgubi protiv Francuske. Nizozemci su odigrali ofanzivno slabo protiv Francuza, ali su bili odlični u odbrani. Čini se da je njihova odbrana najveći adut.

Rasplet u grupi D: Polsjka otpala, tri reprezentacije se bore za prvo mjesto

Austrija je osigurala barem treće mjesto pobjedom nad Poljskom. Sa tri boda bit će u dobroj poziciji da prođu dalje kao trećeplasirana ekipa. Igraju vrlo zanimljiv nogomet pod selektorskom palicom Ralfa Rangnicka. Samo jednom su završili utakmicu bez postignutog gola u posljednje skoro dvije godine, i to protiv Francuske u prvom kolu. Izuzetno su efikasni i zanimljiva ekipa. U posljednjih devet utakmica u svim takmičenjima imaju samo jedan poraz i sedam pobjeda, pri čemu su u šest od tih devet utakmica postigli dva ili više golova.

Rasplet u grupi D: Polsjka otpala, tri reprezentacije se bore za prvo mjesto

Reprezentacije Francuske i Poljske će na Signal Iduna Parku odigrati svoju posljednju utakmicu grupne faze Europskog Prvenstva u nogometu. Za Poljsku je ovo ujedno i posljednja utakmica s obzirom da su već ispali nakon dva poraza dok Francuska želi pobjedom, po mogućnosti što visočijom obezbjediti prvo mjesto u grupi.
Trikolori predvođeni Deschampsom uz pregršt zvijezda na svako veliko takmičenje stižu kao jedan od najvećih favorita za osvajanje. Osvojili su mundijal u Rusiji prije šest godina, u Kataru su igrali finale kao što je bio slučaj i 2016. godine na EURU kada su od Portugala pred domaćim navijačima izgubili finale Europskog Prvenstva. Nakon sjajnog kvalifikacionog ciklusa i u Njemačku su stigli kao jedan od najvećih favorita za osvajanje.
Trenutno imaju isti broj bodova kao i Nizozemska i gol razlika bi mogla odlučivati o prvoj poziciji u grupi. Stoga reprezentacija Francuske u ovom susretu želi doći do što visočije pobjede i jasno je da će trikolori krenuti agresivno od samog početka.

Rasplet u grupi D: Polsjka otpala, tri reprezentacije se bore za prvo mjesto

Prvoj zvijezdi reprezentacije, Kylianu Mbappeu je slomljen nos u prvoj utakmici sa Austrijom. Zbog toga je i propustio meč sa Nizozemskom ali vratio se treninzima, izjavio je da mu maska ne smeta i mogao bi danas zaigrati i od samog početka.

Rasplet u grupi D: Polsjka otpala, tri reprezentacije se bore za prvo mjesto

Reprezentacija Poljske je najveće razočarenje ovogodišnjeg Evropskog Prvenstva. Sa igračima poput Lewandowskog, Zielinskog, Piateka i ostalih sigurno da posjeduju individualni kvalitet za mnogo više od grupne faze Europskog Prvenstva. Francuska u ovom meču želi doći do što visočije pobjede kako bi obezbjedili prvo mjesto u grupi. Ukoliko u tome uspiju u osmini finala će igrati sa Turskom, Češkom ili Gruzijom a ukoliko završe kao drugoplasirana reprezentacija potencijalni protivnik je Belgija.