Pet ljudi je poginulo, a hiljade je evakuisano u južnoj Njemačkoj nakon što su obilne padavine pogodile regiju i izazvale velike poplave. Zbog ovoga su visoki zvaničnici upozorili da će se klimatska kriza tek pogoršati.

Ranije je potvrđeno da su dvije osobe i jedan vatrogasac poginuli u saveznoj državi Bavarskoj. U međuvremenu, još dvije osobe umrle su u svom podrumu u pokrajini Baden-Württemberg, saopćila je policija. Vlasti vjeruju da su poginuli dok su pokušavali da ispumpaju vodu iz svog podruma

Regionalne vlasti su saopćile da se šest osoba i 22-godišnji vatrogasac se vode kao nestali i za njima je u toku velika potraga.

Nakon obilnih padavina, njemačke oružane snage poslale su 800 pripadnika u regiju da pomognu u spašavanju. Njemačka meteorološka služba ne prognozira više obilnih padavina te se stoga očekuje i smirivanje situacije.

U utorak ujutro nivo Dunava je dostigao 9,6 metara u Pasauu, prema bavarskoj državnoj kancelariji za životnu sredinu, što je skoro duplo više od normalnog nivoa za ovo doba godine.

Njemački kancelar Olaf Scholz rekao je da su glavni krivac ovakve situacije i poplava kakve se ne pamte u skorijoj prošlosti klimatske promjene.

Ministar ekonomije Robert Habeck također je u nedjelju napomenuo da klimatske promjene uzrokuju još teže vremenske prilike

Obilnim padavinama posljednjih dana pogođena su i ostala područja Evrope, poput Italije i Slovenije.