Napetosti između Izraela i Libana naglo su porasle od napada Hamasa na Izrael 7. oktobra prošle godine i vojne kampanje Izraela u Gazi koja je uslijedila.

Militantna grupa Hezbollah, koju podržava Iran, ispaljuje projektile, minobacače i bespilotne letjelice na Izrael iz Libana, a Izrael uzvraća na tu vatru.

Desetine hiljada ljudi s obje strane planinske granice pobjegli su dok raste zabrinutost zbog mogućeg izbijanja još jednog pravog rata.

Na libanskoj strani, gotovo svi stanovnici većinsko šiitskih gradova kao što su Kafr Kila, Adaisa, Aita Al-Shaab i Aitaroun, su otišli.

Česti izraelski zračni napadi i artiljerijske baraže pretvorile su mnoge od ovih zajednica u ruševine, prenosi CNN.

I njemačka ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock upozorila je da bi "daljnja eskalacija" izraelskog sukoba s Libanom izazvala "katastrofu" za cijeli Bliski istok.

-Daljnja eskalacija bila bi katastrofa za sve u regiji i zato je toliko važno da konačno dobijemo prekid vatre u Gazi - rekla je Baerbock.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu rekao je u nedjelju da je "intenzivna faza rata s Hamasom u Gazi pri kraju", što je izazvalo zabrinutost da bi se izraelska vojska mogla usmjeriti prema sjeveru.

Baerbock je rekla da će ove sedmice otputovati u Izrael i Liban na novu rundu pregovora.