Pita od bundeve, poznata kao bundevara, potiče iz Turske i vrlo je popularna u Bosni i Hercegovini. Obično se pravi od tankih slojeva tijesta punjenih rendanom bundevom, šećerom i cimetom.

Donosimo vam recept za nešto drugačiju verziju i jednostavniju verziju – razlivena pita bez kora.

Sastojci

300 grama bundeve
100 grama šećera
250 grama griza
250 mililitara jogurta
10 grama vanilin šećera
Prašak za pecivo
Šećer u prahu za posipanje
Muskatni oraščić ili cimet (po ukusu)

Priprema:

Prvo zagrijte rernu na 180°C. Operite bundevu, odstranite vrh i sjeme, zatim je izrendajte i pospite šećerom. Neka odstoji 10-15 minuta.

U velikoj posudi pomiješajte griz, vanilin šećer, jogurt, začine i prašak za pecivo dok ne dobijete glatku masu. Dodajte rendanu bundevu i dobro promiješajte. Sipajte smjesu u podmazan pleh ili tavu.

Pecite u prethodno zagrijanoj rerni oko 35 minuta, dok ne dobije zlatno smeđu boju i čvrstu teksturu. Ostavite da se ohladi prije nego je isječete na komade. Možete poslužite uz kuglu sladoleda ili šlag, ukoliko želite. Uživajte!