Ministar vanjskih poslova i predsjednik stranke Narod i pravda Elmedin Konaković burno je jučer reagovao na vijest o tome da su opozicione stranke u Sarajevu odlučile istaći Dennisa Gratza, Muamera Bandića kao kandidate za načelnike općina Centar i Novo Sarajevo, uz podršku Semiru Efendiću za načelnika općine Novi Grad.
Konaković koji se u posljednje vrijeme gotovo nikako ne bavi svojim poslom, poslom ministra vanjskih poslova reagirao je izrazito nervozno poručujući da navodna baza bošnjačkih organizacija i baza bošnjačkih glasača neće podržati kandidate opozicionih stranaka, piše Patria.

Po svoj prilici Konakovićev strah je opravdan. Lider NIP-a, očito je duboko svjestan da je Trojka razočarala vlastite glasače, da načelnici koji su u Sarajevu ispred Trojke obnašali funkcije nisu uradili ništa od onoga što su obećavali građanima, pa sada pokušava zaigrati na nacionalnu kartu šaljući kojekakve poruke o bošnjačkim glasačima kao da za načelnike sarajevskih općina ne glasaju svi građani, nego samo Bošnjaci.
Nervozu lidera Trojke sigurno dodatno objašnjavaju izrazito negativne rezultate ankete međunarodnih organizacija u BiH koje pokazuju da je stranka Narod i pravda na najboljem putu da doživi sudbinu sada već zaboravljenog Saveza za bolju budućnost, čiju ideologiju i političku agendu su preuzeli.

Ništa bolje stvari ne stoje ni u Našoj stranci, čije je članstvo razočarano vladavinom Srđana Mandića, načelnika Općine Centar koji će među uposlenicima Općine Centar ostati upamćen tek po njegovom radnom vremenu koje je počinjalo oko popodnevnih sati.
Nepoznanica je međutim rejting SDP-a koji je također razočarao svoje glasače povlačeći neprincipijelne poteze poput podrške imenovanju nekompetentnog Marina Vukoje za sudiju Ustavnog suda BiH. SDP je razočarao i zahtjevom za poskupljenjem električne energije i udarom na džep građana čime je još jednom pokazao udaljavanje od svoje socijaldemokratske tradicije.


Sve te činjenice, čini se da su, glavni motiv lider Naroda i pravde koji očajnički u javni prostor pokušava vratiti priče o njegovoj borbi protiv Sebije Izetbegović, u kojoj vidi kakvu takvu slamku spasa, kako bi se zaboravila sva ona katastrofalna politika Trojke i katastrofalan rad načelnika Mandića, i ostale ekipe koja je uz velika obećanja došla na vlast na lokalnim izborima 2020.
Nervozu lidera NiP-a dodatno podražava umijeće i mudrost pomoću koje su predsjednici kantonalnih organizacija opozicionih stranaka Albin Zuhrić, Faruk Kapidžić i Almir Bećarević došli do imena najboljih kandidata za načelnike sarajevskih općina koji mogu poraziti loše načelnike Trojke, a da pri tome stranke koje ih kandidiraju zadržavaju svoju političku autonomiju i pravo samostalnog nastupa.


Sva druga neslaganja, političke i jasne ideološke razlike nisu prepreka tome da se građanima ponude kvalitetni kandidati za načelnike sarajevskih općina koji su u stanju zaustaviti loše upravljanje lokalnom zajednicom, piše Patria.