Evropski košarkaški doprvak Real Madrid prisjetio se u petak svog bivšeg igrača Dražena Petrovića koji je prije 31 godinu poginuo u saobraćajnoj nesreći, a povodom obilježavanja će u Madridu biti održan razgovor s hrvatskim trenerima Nevenom Spahijom i Žanom Tabakom.

Dražen Petrović izgubio je život je 7. juna 1993. u Njemačkoj. Real Madrid, za koji je igrao 1988. i 1989. godine, izvijestio je preko svoje internetske stranice da je Petrović "izvodio egzibicije u bijelom dresu". "One su mu osigurale mjesto u historiji Real Madrida", naveo je klub.


"Kraljevski klub" je podsjetio na finale evropskog Kupa pobjednika kupova u kojem je Šibenčanin zabio 62 koša u pobjedi nad Snaidero Casertom. Te godine je Real Madrid osvojio i španski kup.
Petrović je imao 28 godina u trenutku tragične saobraćajne nesreće.

Igrao je za Šibenku i Cibonu od kuda je otišao u Real Madrid. S reprezentacijom Hrvatske je 1992. godine osvojio srebrnu medalju na Olimpijskim igrama u Barceloni, prvom velikom takmičenju na kojem je nastupila Hrvatska kao samostalna država.


Iz Real Madrida je otišao u NBA ligu, prvo u Portland Trail Blazerse, a onda u New Jersey Netse. Nakon sto je poginuo Netsi su povukli broj 3 koji je on nosio.

U Madridu će u četvrtak 13. juna u sklopu madridskog sajma knjiga biti održan razgovor o biografskoj knjizi "Dražen Petrović: legenda o neukrotivom" koju je 2006. napisao španski autor Juan Francisco Escudero. Uz Escudera sudjelovat će Realov bivši igrač Fernando Romay, hrvatski trener Neven Spahija, bivši Petrovićev saigrač iz reprezentacije Žan Tabak i španski novinar Antonio Sánchez.

Sudionici razgovora prisjetit će se Dražena te će podsjetiti prisutne na košarkaško razdoblje iz 1980-ih i dijela 1990-ih.