Ako ste ikad pokušali napraviti gibanicu (ili barem pročitali recept), znate kolika je to gnjavaža.
Sve one kore koje treba zgužvati pa umočiti u nadjev, zatim ocijediti pa redati u posudu za pečenje i sve one cake o preklapanju gornje kore... da čovjeka prođe volja, naročito ako ste pomalo gadljivi i grozna vam je pomisao na ručno gnječenje kora umočenih u smjesu sira i jaja.
Srećom pa postoje alternativni recepti. Prema ovom koji slijedi u nastavku, sve je puno brže gotovo i nema potreba dodirivati sirovi nadjev golim rukama. Glavni trik ove metode je u tome da se kore narežu na trakice i dodaju u nadjev, a potom se sve skupa u jednom potezu prebaci u posudu za pečenje.
Zaista lakše ne može.
U nastavku pročitajte recept za pripremu gibanice s feta sirom i jogurtom - baš je u njemu tajna naročite mekoće ove pite - ali ovu metodu možete isprobat s bilo kojim sastojcima za nadjev.
Gibanica s feta sirom
Sastojci
• 500 g kora za pitu
• 275 g grčkog jogurta
• 200 g fete
• 150 g mozzarelle
• 150 ml mlijeka
• 60 ml maslinovog ulja
• 4 jaja
• 3 režnja bijelog luka
• 2 tikvice
• vezica mladog luka
• sjeckani kopar
• sezam za posipanje
• so, biber
Priprema
Tikvice naribajte u sito pa ih ostavite da malo odstoje, a zatim istisnite tekućinu.
Otvorite pakovanje kora pa ga narežite škarama u trake. Bijeli luk zgnječite i dodajte ga maslinovom ulju, fetu izmrvite, kopar i mladi luk nasjeckajte.
Pomiješajte mlijeko s jogurtom i jajima, dodajte narezane kore, dodajte začine i dobro promiješajte. Smjesu prebacite u nauljeni lim posut brašnom pa poravnajte, a površinu pospite sezamom.
Pecite na 180 stepeni 55-60 minuta. To je to - Uživajte!