​U ova moderna vremena, pomalo zaboravljamo ona dobra starinska jela, posebno poslastice kojim su nam mame i bake usrećivale djetinjstvo.

Sutlija je jedna od tih poslastica, a starinski recept za sutlijaš će vas odmah vratiti u stara vremena.

Sastojci:

200 g riže

8 kašika šećera

1 litra mlijeka

1 kesica vanilin šećera

Rižu prvo operite u nekoliko voda, pa ga kuhajte oko 10 minuta sve dok ne provri. U drugoj šerpi sipajte mlijeko i stavite da se kuva, takođe dok i ono ne proključa.

Potom, u mlijeko dodajte šećer, vanilin šećer i prethodno skuvanu i ocijeđenu rižu. Kuhajte sve oko 20 minuta uz postepeno miješanje.

Ukoliko vam je smjesa rijetka ili niste ocijedili rižu, nemojte da vas to čudi, jer će to dodatno da se zgusne. Kada sutlija bude gotov, sipajte ga u posude dok je još vreo.

Najbolje da ga sipate u staklene posude, koje prije sipanja treba da pokvasite da ne bi pukle od toplote.