Reisul-ulema Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazović ispratio prvu grupu hadžija u kojoj je 152 vjernika.

U svom obraćanju vjernicima reisul-ulema je podsjetio na vrijednost obavljanja hadža i dužnosti vjernika.

-Jednom u životu čovjek se odaziva na ovaj put i to je ono što je farz. U vašem nijetu je sadržana želja da posjetite ona mjesta na kojima su bili Božiji poslanici Ibrahim, a.s., Ismail, a.s., i Muhammed, a.s. - poručio je reisul-ulema.

Reisul-ulema je vjernike podsjetio i na dužnosti vjerska.

-Uvijek trebamo znati da onaj nijet koji ste ponijeli odavde u svom srcu da nastojite I relizovati. Zapamtitet idemo na Hadž da obavimo svetu dužnost koja nam je naređena, ali I to je mjesto istifara, mjesto gdje od Allaha dž.š. tražimo oprost za naše propuste u životu, pa I grijehe koje imate, nema čovjeka koji ne pogriješi I ne učini neki grijeh.

Reisul-ulema je istakao vjernicima da mole Uzvišenog ne samo za sebe, nego i za ostale braću i sestre.

-Želim vam kazati kao i svaki put, a poslanik je kazao da je svako putovanje i jedan dio džehenemske vatre, svaki put ima svoje poteškoće. Zato bih vas zamolio da nam ovome putovnju, koliko god molite Allaha dž.š. oprosta vama, da opraštate svojoj braći i sestrama na ovome putovanju. Shvatite to ovako, ako tražite od Allaha dž.š. oprost, onda budite spremni da praštate svojoj braći i sestrama, rekao je reisul-ulema.

Dok se obraćao vjernicima u Džamiji “Kralj Fahd“ poručio vjernicima da ni jednog trena ne budu bez dove i da ona uvijek bude u srcu skupa s Allahom, jer kako je kazao on su pozvani na Njegov poziv.

(Dž.S.K.)