Busovčaninu Rifetu Kariću ostvarila se želja koju je gajio još od davne 2005. godine. Čekao je Rifet i dočekao da uz čvrst nijjet krene pješke put Mekke početkom godiine kako bi obavio petu islamsku dužnost - hadždž.

Nedavno se za Hayat.ba javio i kazao da je uz određene poteškoće prešao većinu puta. Uz pomoć dobih ljudi, uspio je ostvariti svoj nijjet.

-Hvala Allahu stigao sam u Mekku, iako sam priveden i u polcijsku stanicu u pustinji oko 2 sata iza ponoći. Pri trećem pokušaju da uđem u Mekku, gdje smo se bukvalno nas pedesetak uspjeli posakrivati u mraku po stijenama bježeći od policije, isplatio se svaki trud i rizik – napisao je u objavi na Facebooku.

A, ovako nam je opisao svoj put.

-Ne mogu reći da nisam umoran. Ruksak do 20 kg imam konstantno. Poslije odmora od sat, sat i po ponovo sam spreman. Zanimljivo je da imam takve žuljeve da se uvrijedim kada se obuvam, ruksak mi bude težak kada ga stvaljam na leđa, ali kada krenem idem čitav dan bez problema. Priželjkivao sam da ramazan još duže traje jer mi je Allah dao takve olakšice kakve se ne mogu opisati. To se samo treba doživjeti. Pokušao sam I pisati, ali odustao sam. Deset ljudi da piše, malo bi bilo – kazao je za Hayat.ba.