Robert de Niro smatra se jednim od najvećih i najuticajnijih glumaca svih vremena. Priznat je kao ikona američkog filma ispred kamere, ali dva puta je isprobao svoj talenat iza nje. Prije nego što je 2006. godine snimio svoj drugi film kao reditelj, slavni glumac je 1993. godine režirao ostvarenje “Priča iz Bronksa”.

U pitanju je kriminalistička drama o odrastanju, adaptacija istoimene predstave Čeza Palminterija iz 1989. godine, koja govori o mladiću koji se nalazi između svijeta organiziranog kriminala i odanosti svom poštenom i vrijednom ocu.

Kada je “Priča iz Bronksa” izašla, De Niro je svoj rediteljski debi posvetio svom ocu koji se razdvojio od njegove majke nakon što je otkrio da je homoseksualac, kada je slavni glumac imao samo dvije godine.

U razgovoru za Interview, kako prenosi index.hr, Robert je govorio o umjetničkim ambicijama svog oca i svojim ranim sjećanjima na njega.

-Vidio sam kako je živio, borio se… Vodio je klasičan život njujorškog umjetnika, u potkrovlju, uvijek u centru. Jako sam ponosan na to, ali nisam zaljubljenik u umjetnost kao što je on bio. To je bio cio njegov život - otkrio je glumac.

De Niro je odrastao u Grinič Vilidžu, ali je uvijek posjećivao svog oca i ostao blizak sa njim uprkos razdvajanju od njegove majke. Odrastajući u četvrtima Menhentna, sprijateljio se sa djecom sa ulice, što njegovom ocu nije bilo po volji. Ovaj biografski element dobro se uklapa u “Priču iz Bronksa”, gdje otac želi da njegov sin ostane podalje od privlačnog svijeta organizovanog kriminala.

Govoreći o tome zašto je posvetio ovaj film svom ocu, glumac je rekao:

-Mislio sam da bi to bila lijepa stvar, a film je bio o očevima i sinovima.