Roditelji 29-godišnje djevojke iz Grčke, koja je bila prinuđena da živi u improvizovanom drvenom kavezu, danas su najprije uhapšeni, a onda pušteni da se brane sa slobode.

Tvrde da njihova kćerka boluje od teške psihosomatske bolesti, zbog čega je postala agresivna i opasna po ostatak porodice, pa su morali da se pobrinu da je fizički izoluju.

Djevojka je prebačena u bolnicu u Kalamati na testiranja i tamo će ostati sve dok ne bude pronađena odgovarajuća ustanova u koju će biti smještena.

Majka 29-godišnje djevojke izjavila je da je “za njeno dobro bila zatvorena u improvizovanom drvenom kavezu, jer ljekari nikada nisu mogli da joj pomognu”. Majka je, takođe, tvrdila da je uporno tražila medicinsku pomoć za svoju bolesnu kćerku, ali da, nažalost, nije imala sreće da pronađe ljekare koji će joj pomoći.

U julu 2022. godine tužilac u Grčkoj je naredio da slučaj djevojke koja živi u drvenom kavezu bude ispitan.

Roditelji su bili pod sumnjom da su kćerku kojoj je dijagnostikovana umjerena mentalna retardacija sa pratećim ponašanjima, držali u kućnom pritvoru. Ova naredba donijeta je povodom službene bilješke socijalne službe opštine Kalamata od 25. maja 2022. godine. Naime, zaposleni u Programu pomoći u kući opštine Kalamata posjetili su porodicu i utvrdila da u jednoj od prostorija živi mentalno retardirana djevojka, i to ograđena drvenom ogradom pod katancem.

Ovu odluku roditelji su pravdali kao jedini način da spriječe agresivno ponašanje svoje bolesne kćerke i njen rizik od samopovređivanja.

U julu 2022. u kuću porodice došla je i policija i zatekla istu scenu: djevojka je bila fizički izdvojena od ostatka porodice u malenoj prostoriji ograđenoj drvenom ogradom koja je bila zakatančena.

Poslije svjedočenja psihijatra, ispostavilo se da je djevojka tri puta pregledana tokom 2022. godine i da joj je dijagnostikovana neodređena organska psihoza i umjerena mentalna retardacija. Ustanovljeno je, takođe, da je nesposobna da brine o sebi i da razumije stvari, ali da joj nije potrebna ni dobrovoljna ni prisilna hospitalizacija na psihijatrijskoj klinici.

Svoju verziju priče podijelila je i majka djevojke koju su socijalne službe pronašle u drvenom kavezu. Ona je navela da je sve počelo nedostatkom lijeka 2017. godine, zahvaljujući kom je djevojka svoju bolest držala pod kontrolom. Istakla je da nijedan drugi lijek nikada nije odgovarao njenoj kćerki.

Gospođa Niniou je dodala da je vodila kćerku kod svih specijalista, ali da se niko nije u dovoljnoj mjeri bavio njenim stanjem, dodajući da su njeni životni uslovi “dobri”, jer nije sve vrijeme zaključana u drvenoj konstrukciji.

– To je struktura u sobi koja je kao krevetić pored njenog kreveta. Drvo ide do plafona. Većinu vremena je ili tamo ili u dvorištu… Mi to radimo da nas ne bi napala. Niko ne mari da joj pomogne – ispričala je majka nesrećne devojke grčkim novinarima.

Ona je, takođe, tražila da se socijalne službe zainteresuju za njenu kćerku, ali da ona ipak ostane u njenoj primarnoj zaštiti. Takođe komentariše da članovi porodice nikada nisu krili da je djevojka bolesna i da joj je potrebna stručna pomoć, piše Blic.