Za novopečene roditelje može biti izuzetno zahtjevno nositi se sa svim izazovima koji idu uz prve godine živote, a jedan od najčešćih je problem sa opuštanjem.

Duge noći

Najčešći problem je nespavanje, ali se to može olakšati ako se prati dobra rutina prije spavanja.

Istraživanja su pokazala da do 25 posto djece ima poteškoća sa spavanjem. Uzroci smetnji pri spavanju uključuju temperaturu, svjetlo i podlogu za spavanje i najbolji način da se izbjegnu je dobra večernja rutina prije nego li se dijete stavi u dječiji krevetić.

Uspavljivanje u 3 koraka uključuje toplu kupku, opuštajuću masažu te vrijeme opuštanja koji pomažu djetetu da se osjeća sigurno i pospano.

Topla kupka

Rutina za spavanje počinje s kupkom, kada dijete počinje shvatati da je vrijeme za spavanje.

Koristeći pravilan proizvod za ovaj korak, pomažete djetetu da se opusti.

Umirujuća masaža

Umirujuća masaža nakon kupke potiče osjećaj opuštenosti i uživanja kod djece.

Ovaj korak je prilika da sa svojim djetetom podijelite trenutke mira koji poboljšavaju san te popravljaju raspoloženje Vašem djetetu.

Vrijeme opuštanja

Mirne aktivnosti poput čitanja, pjevanja ili slušanja muzike prije spavanja ključne su kako bi pomogle djetetu u opuštanju. Nježno pjevanje ili pričanje djetetu će pomoći da razvije sposobnost opuštanja.

Na taj način, kada se probudi tokom noći, znat će kako da se samostalno smiri i nastavi spavati.

Već od drugog mjeseca života, bebe mogu prepoznati i razlikovati različite tonove, što miziku čini savršenim partnerom za vrijeme opuštanja prije spavanja.