Ruždija Adžović, novinar, publicist, književnik i dugogodišnji prijatelj Nazifa Gljive osvrnuo se na njegov lik i djelo, i na karijeru dugu 45 godina

- Četiri i po decenije na estradnom tronu, više od 500 autorskih pjesama (od čega 100 u izvođenju Halida Bešlića), 100 svevremenskih hitova koji su odavno postali muzička antologija, davno zarađena titula „Princ estrade“, postavljanje novih muzičkih, organizacionih i drugih trendova i standarda i to u onoj velikoj, zajedničkoj nam državi Jugoslaviji, pokretanje brojnih projekata, poput „Oskara popularnosti“... Kad sve ovo stane u biografiju jedne osobe, kako tu osobu drugačije tretirati nego društvenim fenomenom - počinje Adžović

On ističe da fenomen zvani Nazif Gljiva poodavno nadahnjuje „njihovo veličanstvo“ publiku, one koje uz Gljivin stvaralački opus decenijama merače, kojima njegove pjesme bude najtananija osjećanja i emocije.
- Među njima su i one muzičke cjepidlake, koje (makar tako tvrde) ne slušaju tu vrstu muzike, a u trenucima kafanskog zanosa, s rukama visoko podignutim u zrak, pjevaju „Zlatne strune“, „U meni jesen je“, „Beograđanko mala“... I tako demantiraju sami sebe -piše on.

Prisjeća se da je Nazif Gljiva je sve vrijeme svog neobično dugog estradnog trajanja, kao niko, plijenio pažnju novinara. Svojim javnim nastupima, „bez dlake na jeziku“, bez ustručavanja da saopšti ono što misli, novinarima je bio nepresušan izvor ekskluziva.

Fenomen Nafiza Gljive golicao je i maštu književnika, pa i najvećih, kakvi su, recimo, bili Abdulah Sidran, Mirko Kovač i drugi.

- Fasciniran Gljivinom inteligencijom, njegovim šarmom, pažnjom kojom plijeni ljude, njegovim mangupskim, a istovremeno gospodstvenim manirima, veliki Mirko Kovač je poželio da napiše knjigu o njemu. O tome, pisanju Gljivine romansirane biografije, odavno razmišlja i moja malenkost. Šta će od toga biti, vidjećemo - dodaje Adžović.

Gljiva je odavno prorekao svoju stvaralačku sudbinu, kazavši za sebe da je „doktor estradnih nauka i da ne može da propadne dokle god djeluje kao takav“. I zaista, u proteklih 45 uspješnih estradnih godina on je to itekako potvrdio.

- Radujem se što se TV Hayat na divan i dirljiv način odužila najplodnijem bh. autoru, čiji stvaralački opus, najvjerovatnije, ni svojim dosegom ni kvalitetom niko nikad neće moći dostići. Naime, TV Hayat je napravila emisiju koju je naslovila “45 godina - Nazif Gljiva”, koja je, svakodnevno se uvjeravam, bila veoma gledana. U toj emisiji su učestvovali Nazifovi prijatelji koji su govorili o njemu i njegovoj fascinantnoj karijeri.
Veče je svojim prisustvom, nastupom i dirljivim sjećanjima na dugogodišnji zajednički rad i prijateljevanje “tandema snova”, začinio legendarni Halid Bešlić. U svom maniru, da stvara muzičke zvijezde i vine ih u estradne visine, Nazif Gljiva je u emisiju pozvao i mlade snage bh. estrade, želeći da ih promoviše i na najljepši način ih predstavi bh. publici, a, Bogami mi, i šire. Oni su to povjerenje opravdali - piše Gljivin prijatelj.

Svoj tekst zaključuje riječima:

- Jednog dana će, kao i svi mi, “Princ estrade” i “Doktor estradnih nauka” zaploviti nebeskim prostranstvima, ali će fenomen zvani Nazif Gljiva zauvijek ostati, biti vječan, baš kao i njegove svevremenske pjesme, na radost i zadovoljstvo budućih generacija. I hvala mu zbog toga - emotivan je Adžović.