Posljednja grupa budućih hadžija iz Bosne i Hercegovine danas je u Mekku ispraćena sa Međunarodnog aerodroma u Sarajevu.

U ovoj grupi je i reisul-hudžadž mr. Nusret-ef. Abdibegović, koji je ukazao na značaj obavljanja ove islamske dužnosti u životu muslimana, javlja MINA.

-Bosanskohercegovačke hadžije odlaze u sveta mjesta, u Mekku i Medinu. To je njihov duhovni zavičaj, a oni su reprezenti muslimana ovog prostora na ovogodišnjem skupu hadžija svijeta - kazao je efendija Abdibegović.

Kako je ocijenio, ovogodišnje rukovodstvo Ureda za hadž i umru je uložilo veliki napor, te osiguralo adekvatne uslove boravka na svetim mjestima.

-Čujemo pozitivne vijesti i nadam se da će i ove godine sve proteći u najboljem redu. Islamska zajednica iz godine u godinu uspijeva obezbijediti sve bolje uslove, kako bi hadžije što lakše i ljepše obavile svoju dužnost - naglasio je Abdibegović.

S obzirom na činjenicu da se hadž može i treba razumijevati kao kongres muslimana svijeta, Abdibegović je kazao da će se hadžije suočavati sa određenim pitanjima od globalnog značaja za muslimane.

-Bit će tu globalnih, regionalnih i lokalnih pitanja. Od onih koji se tiču muslimana Balkana, preko rezgovora o Gazi i Palestini, a vjerovatno ćemo razgovarati i o uspavanom arapskom prostoru koji ipak biva probuđen učenjem telbije - Odazivam ti se, Bože, odazivam - poručio je Abdibegović.

Na aerodromu smo razgovarali i sa Seadom Islamovićem iz Sarajeva, koji ove godine sa suprugom obavlja za roditelje.

-Prethodni utisci sa hadža su izuzetno dobri, a sretan sam zbog prilike da ponovo posjetim sveta mjesta. Radujem se vremenu koje ću provesti sa drugim hadžijama, a vjerujemo da ćemo ako Bog da uspjeti obaviti hadž onako kako nalaže naša vjera i vratiti se našoj domovini - izjavio je Islamović.

Sedmicama prije polaska na hadž vodiči su komunicirali sa svojim grupama, a Islamović je komunikaciju sa vodičem njegove grupe Amerom Jugom ocijenio izuzetno uspješnom i korisnom.

-Naš vodič se zaista potrudio da nas putem viber grupe upozna sa svime što nas očekuje i propisima hadža i umre. Moram kazati da sam zadovoljan podrškom koju imamo od strane vodiča i cijelog Ureda za hadž i umru - istakao je Islamović.

Podsjećamo, ove godine na hadž iz Bosne i Hercegovine je otputovalo 2225 hadžija.