Američki predsjednik Joe Biden i ukrajinski predsjednik Vladimir Zelenski potpisali su novi desetogodišnji sporazum o saradnji u oblasti odbrane između dvije zemlje.

Na marginama samita lidera G7 u italijanskoj regiji Fasano, američki predsjednik Biden i ukrajinski predsjednik Zelenski održali su zajedničku konferenciju za novinare.

Desetogodišnji sporazum

Dvojica lidera, koji su potpisali desetogodišnji sporazum o saradnji u oblasti odbrane, istakli su važnost sporazuma kako za sigurnost NATO-a, tako i za odbrambenu bazu Ukrajine.

Osvrnuvši se na sporazum, Biden je pohvalio odluku da se dio ruske finansijske imovine zamrzne van ruske teritorije i iskoristi 50 milijardi dolara ovog fonda u korist Ukrajine, navodeći da bi na taj način mogli više pomoći Ukrajini.

-Naš cilj je da dugoročno povećamo kapacitet odbrane Ukrajine. Želimo da Ukrajina ima sposobnost da se brani od buduće agresije - rekao je Biden te naveo da će pomoći ovoj zemlji oružjem, municijom i drugom podrškom bez slanja američkih vojnika.

Sporazum o odbrani posvećen miru

Biden je istakao da je sporazum o odbrani koji su potpisali sa Zelenskim posvećen miru i da je u skladu s Poveljom Ujedinjenih nacija (UN) i principom suvereniteta zemalja, javlja Anadolu.

Ističući da će nastaviti da podržavaju Ukrajinu protiv ruske agresije, Biden je naveo da su najavili novi paket sankcija Moskvi i da će nastaviti korake u tom pravcu.

Ukrajinski predsjednik Zelenski zahvalio je SAD-u na sporazumu i rekao da će ovim sporazumom odbrambena saradnja dvije zemlje postati dublja i kvalifikovanija.

Na Samitu lidera G7 održanom u Italiji, donesena je odluka da se Ukrajini do kraja 2024. godine obezbijedi zajam od 50 milijardi dolara, uz korištenje prihoda od kamata od zamrznute imovine Centralne banke Rusije.

Od početka rusko-ukrajinskog rata, zapadne zemlje zamrzle su skoro 300 milijardi dolara ruske imovine. Otprilike 200 milijardi dolara od ovog iznosa nalazi se u zemljama Evropske unije (EU).

Zamrznuta sredstva svake godine donose milijarde dolara prihoda od kamata. Zemlje G7, posebno SAD, žele iskoristiti ovaj prihod za podršku Ukrajini.