O razlozima za protestnu šetnju, ukupnoj situaciji u zdravstvenom sistemu, brojnim problemima po pitanju opreme i kadra i drugim aktuelnostima, razgovarali smo danas u emisiji ''Dobar dan BiH'' sa Senadom Sadikovićem, predsjednikom Sindikata radnika u zdravstvu KS i Jasminom Avdovićem, predsjednikom Osnovne sindikalne organizacije JU Dom zdravlja KS.

''Mi smo zakazali protestnu šetnju jer imamo pouzdane informacije da postoji dovoljno sredstava, a da oni ne žele da nam isplate, što je već naloženo. Okupit ćemo se u četvrtak u 11:00 sati kod Zavoda zdravstvenog osiguranja, da bismo potom prošetali do Vlade Kantona Sarajevo i tu se zadržali do 13:00 sati'', navodi Senad Sadiković, predsjednik Sindikata radnika u zdravstvu KS naglašavajući da bi jednokratna finansijska pomoć bila isplaćena svim radnicima u zdravstvu.

''Vlasti kantona Sarajevo su okarakterisali naše zahtjeve kao nerealne, iako mi znamo da su oni realni i mi očekujemo da će Vlada shvatiti važnost radnika u zdravstvu i kvaliteta pružanja zdravstvene usluge“, napominje Jasmin Avdović, predsjednik Osnovne sindikalne organizacije JU Dom zdravlja KS, napominjući da se ovdje ne radi samo o jednokratnoj finansijskoj pomoći.

''Reći ću to ovako – kad je potrebno i kad je belaj, mi smo tu svi heroji, a čim se belaj završi, nigdje nas nema. To što su uslovi rada grozni, što građani zbog toga pate, jer su liste čekanja ogromne, to onda nikoga ne zanima. Ovo je način da se skrene pažnja vlastima, građanima, javnosti, jer je žalosno da nam se djeca liječe SMS porukama koje su oporezive, to nikoga ne interesuje. Dakle, ovo nije samo stvar te jednokratne pomoći koju je Vlada Federacije BiH odobrila i to ako poslodavac ima sredstva da ih isplati, to se treba isplatiti“, napominje Jasmin Avdović.

Pogledajte ostatak ovog vrlo informativnog razgovora i saznajte koliko nedostaje stručnog kadra, jer zdravstveni radnici u sve većem broju napuštaju javne zdravstvene ustanove, ali i druge probleme i izazove sa kojima se susreću svi zdravstveni radnici u Kantonu Sarajevo.