Protiv Ramiza Salkića, zastupnika u Narodnoj skupštini RS-a, podnesena je krivična prijava za 'širenje vjerske i nacionalne mržnje'. Salkić je ovu informaciju podijelio na društvenim mrežama navodeći kako je prije nekoliko dana saslušan u MUP-u bh. entiteta RS.

- Prije par sedmica dobio sam poziv da se javim u policijsku stanicu u Srebrenici radi davanja izjave u svojstvu svjedoka. Kada sam došao da dam izjavu saopšteno mi je da je protiv mene podnesena krivična prijava za širenje vjerske i nacionalne mržnje. Kao i za mnoge druge neugodnosti smatrao sam da nije potrebno i onako opterećenu javnost i Bošnjake u ovom entitetu uznemiravati zbog prijave protiv mene. Ovo iznosim nakon niza pritisaka i prijava protiv Bošnjaka a ponukan pozivom kojeg sam dobio danas iz Prijedora.
Sasvim je izvjesno da se prelazi u novu fazu pritiska na Bošnjake korištenjem sistema radi stvaranja osjećaja nesigurnosti sa ciljem odustajanja Bošnjaka. Jasno je da će oni koji su odlučili da budu na putu borbe za svoja ognjišta, istinu, pravdu i domovinu biti pod pojačanim pritiskom iako je i ovaj do sada bio gotovo pa ne podnošljiv.
Ostaje dilema do kada će oni koji su pod stalnom represijom i pritiskom različite vrste moći izdržati bez neke reakcije.
Zbog svega ovoga pozivam nadležne državne organe da poduzmu konkretne aktivnosti na zaustavljanju ovih pojava koje dodatno ugrožavaju povjerenje Bošnjaka u postajanje pravne i svake druge sigurnosti – naveo je Salkić.
Dodao je kako su OHR i visoki prestavnik, kao i međunarodne oružane snage, zadužene prema Dejtonskom mirovnom sporazumu da garantuju pravo na povratak protjeranih u sigurno okruženje bez diskriminacije.

- Ovaj ključni i temeljni uslov potpisivanja dejtonskog mirovnog sporazuma nikad nije proveden na predviđeni način čemu svjedoče mnogobrojna ubistva, napadi, saslušanja i sistemska diskriminacija Bošnjaka. Ovaj novi val pritiska dolazi u veoma osjetljivom trenutku jasno iskazanih težnji i napada na Dejtonski mirovni sporazum prije i nakon usvajanja deklaracije srpskog sabora što treba dodatno da zabrine sve kojima je stalo do mira u budućnosti. Zbog toga je neophodna brza i konkretna akcija ka zaustavljanju pritiska na Bošnjake kroz fabrikovane prijave istrage i saslušanja zbog iznesenog stava, borbe za istinu i traženja pravde za one koji su ugroženi i diskriminirani u ovom entitetu – naveo je Salkić.