Nije teško navući plijesan u frižideru, posebno kad je vani visoka temperatura. Kako do nje dolazi? Čestim otvaranjem i zatvaranjem vrata frižidera stvara se kondenzacija koja u kombinaciji s ostacima namirnica vrlo brzo može prerasti u plijesan.

Ipak, za sprečavanje ove neželjene pojave postoji toliko jednostavan trik sa sastojkom koji svi imaju u kući. Dovoljno je u čašu staviti dvije kašike obične morske soli i ostaviti na polici frižidera.

So će se brzo početi pretvarati u grudvice, a to znači da upija vlagu i samim tima smanjuje mogućnost nastanka plijesni.

Ovaj je trik posebno korisno znati baš sada u toplijim danima, kad je razlika između temperature u prostoji i u frižideru veća pa je veća i vjerovatnoća da će se u njemu stvoriti vlaga.

Ako vam frižider nema plijesan, ali vam se čini da zaudara po namirnicama, i tu će pomoći trik kojeg su koristile naše bake. Samo ostavite nekoliko smotanih listova mokrih novina preko noći i neželjeni mirisi će nestati, piše Jutarnji.hr.