Danas domaćice uglavnom izbjegavaju da ih prave, jer misle da je priprema komplikovana, ali ako se isprate koraci lako možete i vi da ih spremite.

Najteži dio posla je da se umijesi tijesto, ali postoje trikovi koje su otkrili pekari i slastičari koji mogu da vam pomognu.

U tijesto za krofne obavezno se dodaje kvasac, jer je neophodno kako bi lijepo naraslo. Ono ne treba da se lijepi, pa je dovoljno da ga mijesite samo dok ne dobijete željenu teksturu. Profesionalni pekari kažu da je tajna u tome da ih pripremite uveče, i potom za prvo narastanje tijesto držite u frižideru. Tako će sporije, ali duže narastati, što će omogućiti da se ukus mnogo bolje razvije. Vodite računa da ga ne premijesite, krofne neće biti mekane i vazdušaste.

Samo ovako će krofne biti vazdušaste i meke kao pamuk: Sastojak koji slastičari kriju

Kako da krofne budu mekane i vazdušaste?


Također, svi sastojci koji su vam potrebni za tijesto moraju da budu sobne temperature, pa ih izvadite iz frižidera sat vremena prije upotrebe. Umjesto putera u tijesto dodajte maslac, a savjet pekara i poslastičara je da ga ne istopite, već ga dodate na sobnoj temperaturi, u kockicama. Maslac tijestu daje sjaj i ukus, i trebalo bi ga dodati na samom kraju miješenja. Tako će brašno imati vremena da upije mlijeko i razvije ukus.

Nemojte da stavljate previše krofni u šerpu sa ulje, jer se tako neće ravnomerno ispeći. Količina ulja mora biti izdašna, krofne moraju da plivaju, a ne da dotaknu dno čim ih ubacite da se prže, a također vodite računa i o tome da ne bude prevruće jer će tako lako izgorjeti, a unutrašnjost će ostati sirova.

Postoji još jedan magični sastojak za koji mnogi ne znaju, a to je alkohol koji se dodaje u tijesto.

Ako dodate samo kašiku nekog jačeg alkohola (npr. votke ili konjaka) rezultat će biti savršen. Tijesto neće upiti ulje, a biće vazdušasto i mekano, piše Stvar ukusa.