Bajramski program Hayat televizije bit će poseban. Tradicija je isprepletena kroz sve segmente naših života, pa tako ćemo i ovog puta iskoristiti priliku i prikazati šta to stvaraju ruke vrijedne bosanske žene.

Naše drage Almasa Lazović i Haruna Bandić nosit će jedinstvene košulje i suknje, ukrašene zlatnim vezom. Upravo taj zlatovez je replika svečanih košulja žena iz Travnika i Sarajeva.

Taj zlatni vez, s puno ljubavi pripremit će Sanela Čičkušić iz Šerića kod Živinica.

Ona je 48-godišnja majka dvoje odrasle djece, članica KUD-a "Modrački mornari" Šerići i rukovodilac sekcije za rukotvorine u tom društvu pod nazivom "Žene za tradiciju". Ta sekcija postoji od 2015. godine. Sanela rukovodi i KUD-om od 2008. godine

- Veliki sam zaljubljenik u našu kulturu, tradiciju i umjetnost, odnosno umjetnost naše tradicije. Tu spada i zlatovez, svi motivi sa narodnih nošnji, ćilimi i sve ono što su naše nane stvarale u 19. i 20. vijeku svojom inspiracijom iz prirode. Svoju kreativnost su prenosile na takva djela i to je meni danas inspiracija i nadahnuće da danas, u ovom modernom dobu stvaram nešto slično, ili da radim neke svoje komade ili da repliciram nešto što su one radile, što sam upravo radila i na košuljama i suknjama koje će nositi naše Haruna i Almasa u Bajramskom programu - kazala je Sanela za Hayat.ba.

Do saradnje sa Hayatom došlo je preko "Zimske kuhinje", a poznanstvo sa Almasom datira još od 2019. godine.

- U trenutku kad smo se upoznali radile smo renoviranje bosanske sobe u našem udruženju. Tad su vidjeli čime se sve bavimo. Svaku sljedeću temu koja se odnosi na tradiciju, bosansku ženu i tome slično bili smo pozvani. Gostovala sam u nekoliko emisija na Hayatu, a i ekipe Hayata su kod nas dolazili u Šeriće nekoliko puta -govori.

Iz ljubavi prema vezu kreirala sam je brand pod nazivom Amulet - Made in BiH. Izrađuje nakit tehnikom veza sa floralnim ili tradicionalnim motivima.

- Od 2015. godine sam shvatila da nam je potrebna jedna takva sekcija, sa rukotvorinama i da mi možemo za potrebe našeg KUD-a izraditi nošnje, nešto popraviti, zakrpiti, dodati... Znam da u mom selu ima dosta žena koje se bave ručnim radom. Skoro svaka žena preko 50 godina zna sve tehnike i pletenja i heklanja i veza. Žene kroje, šiju... Znala sam da to imamo u svojoj zajednici. To sam željela objediniti i obogatiti društvo s tim i od toga počinje moja pustolovina u ručni rad. Kao djevojka i djevojčica sam radila goblene. Moja mama radila je tepisarije, heklala je, vezla također... Budući da je radila u firmi, ručni rad joj je bio hobi i odmor. Ja nisam naučila kao djevojčica da to radim, ali je ostalo upamćeno da je to nešto što odmara dušu i nešto što pokazuje koliko je jedna žena umjetnični nadarena, kreativna, vrijedna, ako ima dosta ručnog rada kod sebe - ispričala nam je Sanela.