Danas je u BiH ali i regionu nestalo struje. Do sada se u nekim dijelovima BiH vratilo napajanje električnom energijom dok neki dijelovi države nemaju još struje.

O ovoj temi smo razgovarali sa Amerom Jerlagićem, stručnjakom za energetiku, u našoj emisiji 'Dobar dan BiH'.

-Ja sam u nekoliko navrata govorio da će Sarajevo dobiti zadnje struju jer ovisi o 400kw dalekovodu. Taj dio grada koji je povezan na termolektrane u Hercegovini i Kaknju već je dobio struju – kaže Jerlagić.

Jerlagić ističe da je poremećaj došao sa istoka te da je iz Podgorice krenuo prema Gacku. U tom momentu se naš elektroenergetski sistem raspao.

-Ako pogledamo gdje se zaustavio raspad sistema, u Dalmaciji da nije otišlo dalje, poremećaj je došao sa istoka. Po svemi sudeći raspad je krenuo od CG prema BiH. U BiH je ušao od Podgorice prema Gacku i tu se raspao naš elektroenergetski sistem – poručuje Jerlagić.

Govoreći o razlozima za ovakvo stanje, Jerlagić je naveo kako je i jedan Los Angeles znao ostati bez struje ističući kako je velika potrošnja energije dovela do ovog stanja.

-Ovo je ljetni scenarij. Imali smo prije nekoliko godina da je jedan Los Angeles ostao bez struje. Ovo se dešava kada imamo visoku potrošnju energije a hidrologija je na malom nivou. Ako nemamo dovoljno energije, da su hidroelektrane u maloj proizvodnji, onda smo ranjivi. U normalnim okolnostima imamo solidno stanje a treba nam bazna energija – ističe Jerlagić dodajući da su termokapaciteti Srbije izdržali ovaj nalet i da se kod njih nije desio raspad sistema.

Da je bilo ovakvih scenarija i ranije potvrdio je i sam Jerlagić. On navodi kako su raniji poremećaji bili lokalnog karaktera ponovo naglašavajući da je greška odreći se Bloka 7.

-Ovakih scenarija je bilo i bit će. Ima li smo jedan ovakav poremećaj prije 21, 22 godine ali je bio lokalnog karaktera. Ovo je prvi put da imamo regionalni scenarij. Bit stabilnog sistema je imati dobre vlastite izvore. Žao mi je sto se politika odrekla Bloka 7 jer je ona mogla ovo zamijeniti. Nama treba ta stabilna energija koja dolazi iz termoelektrana. Ovo napajanje koje imamo iz minihidrocentrala je akumulacijsko s tim da Rama i Trebišnjica imaju veće kapacietete koje mogu izdržati tri mjeseca – govori Jerlagić.