Namirnice s visokim udjelom ugljikohidrata su postale nezaobilazan izbor za one koji žele poboljšati svoje zdravlje.
Uključivanje namirnica s niskim udjelom ugljikohidrata u ishranu može donijeti mnogo koristi, uključujući povećanje nivoa energije, poticanje mršanja i poboljšanje probave.
Fokusirajući se na hranjive sastojke s niskim udjelom ugljikohidrata možete opskrbiti svoje tijelo energijom. Dijetetičarka Rebekah Blakely je za SheFinds otkrila četiri vrste namirnica koje preporučuje svima koji žele više energije, bolju probavu i koji imaju za cilj smanjenje broja kilograma.
Blakely tvrdi da "bobičasto voće sadrži prirodne šećere koji mogu zadovoljiti želju za slatkim, uz minimalno kalorija". Vrste voća poput borovnica, jagoda, malina i kupina se mogu jesti u kombinaciji s jogurtom, kao dodatak zobenoj kaši ili kao ukusan i zdrav međuobrok.
Sve vrste bobičastog voća imaju nizak udio ugljikohidrata i bogate su vlaknima te pomažu u regulisanju šećera i inzulina u krvi. Vlakna u bobičastom voću također pozitivno utječu na rad probavnog sistema.
-Visok inzulin može da doprinese povećanju masnog tkiva na stomaku i pojačanoj želji za hranom - tvrdi Blakekly i dodaje da je upravo zbog inzulina bitno često konzumirati bobičasto voće.
Avokado je također namirnica bogata zdravim mastima i vlaknima. Iako ima više kalorija, Blakely ističe da ove klaorije pomažu održati osjećaj sitosti duže vremena.
-Avokado sadrži mononezasićene masti koje dokazano smanjuju nakupljanje masnog tkiva na stomaku - kazala je.
Također, jaja su poznata kao jedan od najboljih prirodnih izvora proteina, a jedno jaje sadrži šest grama proteina, ima samo 70 kalorija i nema ugljikohidrata. Sve to čini ga odličnim izborom za doručak ukoliko želite ostati siti i puni energije tokom jutra.
-Mnoga istraživanja pokazuju povezan osjećaj sitosti i veći gubitak težine i masnoće kod ljudi koji jedu jaja ujutro, u poređenju s onima koji biraju namirnice bogate ugljikohidratima poput peciva - kazala je Blakely.
Kao posljednju namirnicu izdvojila je grčki jogurt koji sadrži i do 20 grama proteina te ima malo kalorija i ugljikohidrata.
Dijetetičarka savjetuje da u šoljicu jogurta dodate bobičasto voće, orašaste plodove i granolu s niskim udjelom šećera za zdrav i ukusan doručak. Ovakav obrok će vam podići energiju, potaknuti normalan rad probave i pomoći u brizi o cjelokupnom zdravlju.

