Dan prije evropskih izbora, njemački kancelar Olaf Scholz ponovno je izrazio potporu ratom razorenoj Ukrajini.

-Rusiji neće uspjeti njezini imperijalistički planovi - rekao je socijaldemokratski kancelar u sedmičnoj video poruci objavljenoj u subotu.

-Putin mora shvatiti da ne može pobijediti u svojoj brutalnoj kampanji. Da je moguć samo pravedan mir za Ukrajinu.

Ankete uoči izbora u nedjelju pokazuju da će SPD dobiti oko 15 posto glasova, otprilike kao i krajnje desna Alternativa za Njemačku (AfD).

Ne vojnicima NATO-a u Ukrajini

Nakon što je francuski predsjednik Emmanuel Macron rekao da želi poslati vojne instruktore u Ukrajinu, Scholz je ponovo jasno izrazio protivljenje slanju njemačkih vojnika u ratnu zonu.

-Nastavit ćemo sprječavati eskalaciju - rekao je na predizbornom skupu u Duisburgu u subotu.

Nakon sastanka s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskijem u Parizu, Macron je u vezi vojnih instruktora rekao:

-Želimo koaliciju radi učinkovitosti i nekoliko naših partnera već je pristalo.

Scholz je rekao da se njemačku podršku može sažeti riječima: "Oprez, oprez, oprez." Ponovno je naglasio da je važno pomagati Ukrajini, ali i spriječiti eskalaciju između Rusije i NATO-a.

Međunarodna pozornica

Uoči sastanka grupe G7 u Italiji, koji počinje u četvrtak, i mirovne konferencije o Ukrajini u Švicarskoj, koja počinje 15. juna, Scholz je stavio naglasak na stalnu koordinaciju s partnerima i saveznicima.

Rekao je da će u Švicarskoj promicati zajedničko stajalište prema Rusiji s predstavnicima iz Azije, Afrike i Južne Amerike. Važno je da nacije poštuju međunarodno pravo i Povelju UN-a, rekao je.

-I zato Rusija mora okončati svoj osvajački rat.