Organizovanjem „svesrpskog sabora“ i usvajanjem deklaracije, koja je sažetak ranijih memoranduma SANU-a, konačno su razobličene sve manipulacije Aleksandra Vučića i njegovog režima, saopćeno je iz Stranke demokratske akcije.
- Niko ni od domaćih ni od stranih zvaničnika više se ne može pretvarati kako mu nije jasno da iza separatističke politike Milorada Dodika stoje politički vrh Srbije i Srpska pravoslavna crkva, uz podršku Rusije. „Svesrpski sabor“ je nastavak velikosrpskog projekta, pokušaj ostvarenja dominacije nad drugim narodima i udar na suverenitet država koje su pretrpile oružanu agresiju od strane Miloševićevog režima – navode iz SDA.
Dodaju da je usvojena deklaracija direktan atak na Bosnu i Hercegovinu i Dejtonski mirovni sporazum, a time i na stabilnost i mir.
- Samo naivne mogu zavarati deklarativne izjave o miru i poštivanju teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine, dok se istovremeno uz narativ o „mirnom razdruživanju“ sve radi kako bi se desilo „udruživanje“ Srbije i entiteta Rs. Tretiranje entiteta RS kao „srpske države“ i „zajedničkog prostora“ sa Srbijom; ohrabrivanje Dodikovog režima da nastavi sa neustavnim atacima na nadležnosti države Bosne i Hercegovine; instistiranje na tzv „izvornom Dejtonu“ čime bi se poništile sve dosadašnje reforme i zakoni u čijem su usvajanju učestvovali i politički predstavnici Srba; udar na OHR kao dio Dejtonskog mirovnog sporazuma: uzurpacija energetskih i drugih resursa Bosne i Hercegovine; uspostave objedinjenog platnog i finansijskog sistema, samo su neki od agresivnih poteza najavljenih iz Beograda – ističu iz SDA.

Napominju kako su velikosrpski sabor i usvojena deklaracija jasno upozorenje svim probosanskim snagama.

- Guranje glave u pijesak, uzmicanje pred njihovim politikama i relativiziranje poteza koje povlače, samo dodatno ohrabruju Vučića i Dodika.

Poruke iz Beograda i jasna podrška Moskve su upozorenje i SAD, Velikoj Britaniji i drugim silama koje stoje iza Dejtonskog mirovnog sporazuma. Srbija očigledno ne poštuje Sporazum i morala bi nedvosmisleno biti upozorena na posljedice koje iz toga proizilaze.

Jasno je da ciljevi velikosrpske politike ne mogu biti ostvarani mirnim putem. Zbog toga njeni kreatori moraju biti zaustavljeni na vrijeme. Greška sa zakašnjelom intervencijom prema Miloševićevom i Karadžićevom režimu ne bi se smjela ponoviti. I ovaj put bi izostanak odlučne i pravovremene reakcije cijeli region mogao ubrzano povesti ka sukobu i nestabilnosti – saopćeno je iz SDA.